Ana Sayfa Sinema 7 Haziran 2020 6314 Görüntüleme

METİN YILDIRIM KİMDİR

Türk Sinemasının başarılı oyuncularından Metin Yıldırım 23 Mayıs 1968 yılında İstanbul'da doğdu.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Gültepe’de bitirdi. Liseyi Gültepe Endüstri Meslek Lisesinde Metal işleri bölümünde okudu. İki yıl özel bir şirkette staj yaptı.

Mezun olduktan sonra, aynı şirkette iki yıl daha çalıştı. Edebiyata ve müziğe ilgi duydu. Hafta sonlarını Sarıyer halk eğitimi merkezinde halk oyunları ve halk dansları eğitimi alarak, dört yıl faaliyet gösteren Metin Yıldırım, 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musîkisi Devlet Konservatuarı Enstrüman yapım bölümünü kazandı.

Keman yapımını branş olarak seçti. Arkadaşının tavsiyesi üzerine, Film Ajansında figürasyon rollerde oyunculuğa başladı. Kısa bir süre sonra parasını alamadığı için, Ajansı terk etti.

Yine Üniversiteden bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Ankara Birlik Tiyatrosunda figüran olarak işe başladı. Bu tiyatroda Pir Sultan Abdal ve Ana adlı oyunlarda iki yıl çalıştı. Yine parasını güç bela aldığı için iki yılın sonunda bu tiyatroyu da terk etti.

Tiyatrodaki oyuncu ağabey Doğan Turan’ın tavsiyesi üzerine Senkron TV de yabancı filim dublajı yapmak üzere muhtelif (figürasyon) roller seslendirdi. Bir yıl aralıksız olarak dublaj yaptı ve prensibal (1.2.derece) roller seslendirdi. Bu dönem İstanbul Devlet Tiyatrolarında Kenan Işık’ın yönettiği “Machbeht” adlı oyunda sözleşmeli olarak figürasyon rollerde performans gösterdi.

Bu arada Üniversiteyi askıya aldı. 1993, 1995 yılları arasında vatani görevini er olarak yerine getirdi. Askerden döndükten sonra, fotoğraf stüdyosunda fotoğrafçılık yaptı.

Kısa bir süre sonra parasını alamadığı için tekrar dublaj ve tiyatroya devam etti. 1995, 1996 sezonunda yine İstanbul Devlet Tiyatrosunda Raik Anlıaçık’ın yönettiği, Ahmet Turan Oflazoğlu’nun yazdığı “IV. MURAT ” oyununda sözleşmeli olarak, figürasyon rollerde performans gösterdi.

Yine aynı yıl içinde TRT’de yayımlanan “Kül Yutmaz” adlı dizide bir bölüm küçük bir rolde oynadı. Daha sonra ATV Televizyonunda yayımlanan “Ustura Kemal ” dizisinde bir bölüm Horoz Nuri karakterini başarıyla canlandırdı.

Derby traş bıçağı ve Ülker Alpella reklam filmlerinde oynadı. Star tv de yayınlanan “Üvey Baba ” dizisinde iki bölüm çalıştı. Erler Film de Tatlı Kaçıklar, Çiçek Taksi, Zehirli çiçek, Böyle mi olacaktı dizilerinde bölümlük rollerde başaralı performanslar sergiledi. 1998 yılında Uğur Yücel’in yönettiği başrollerinde Şener Şen, Türkan Şoray, Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, Meral Okay ve Özkan Uğur gibi usta oyuncuların yer aldığı “İkinci Bahar” dizisinde beş bölüm “garson Şaban ” rolünü canlandırdı.

Derviş Zaim’in yazıp yönettiği “Filler ve Çimen” , Yusuf Kurçenli’nin yönettiği, Rıfat Ilgaz’ın sinemaya uyarlandığı eseri “Karartma Geceleri” , Reis Çelik’in yazıp yönettiği “Hoşçakal Yarın” , Tunç Başaran’ın yönettiği “Abuzer Kadayıf” , Abdulah Oğuz’un yönettiği Meral Okay ve Mahinur Ergun’un yazdığı “Asmalı Konak Hayat” , yine Abdullah Oğuz’un yönettiği Levent Kazak’ın yazdığı “O Şimdi Mahkum” , Haluk Piyes’in yazıp yönettiği “Kanımdaki Barut” , Reha Erdem’in yazıp yönettiği “Hayat Var” , İhsan Taş’ın yazıp yönettiği “Temel ile Dursun İstanbul’da” ve “Parayı Bulduk” sinema filmlerinde önemli rollerde başaralı performanslar sergiledi.

Bu filmlerin yanı sıra, oyunculuk kariyerinde dönüm noktası olan ve şöhreti yakaladığı Asmalı Konak dizisi, Kampüsistan, Eylül, Leylan, Sağır oda, Son Ağa, Umut Yolcuları, Beni Böyle Sev, Yamak Ahmet, Gönül Çelen, Ramazan Sokağı, Gurbette Aşk, Alemin Kralı, Kapalı Çarşı, Yasak Elma, Meçhule Gidenler, Dök içini rahatla ve Kırık Kalpler Durağı gibi pek çok Televizyon dizilerinde oynadı.

Yıllarca Özel Tiyatrolar da yerleşik ve turne oyunlarında oynadı. Yalçın Menteş Tiyatrosu, İstanbul Gökkuşağı Tiyatrosu, Tiyatro Retorik, Tiyatro Bilinç, Osman Cavcı Tiyatrosu, İstanbul Temaşa Tiyatrosu ve Tiyatro Pencere gibi pek çok özel Tiyatrolar da çalıştı.

2010 yılında “Osman Cavcı & Metin Yıldırım” Tiyatrosunu kurdu. Halen Sinema da, Tiyatro da, ve Televizyon dizilerinde oyunculuk yapmaya devam ediyor.

 

Kaynak: MAGAZİN BULVARI

 

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com