Ana Sayfa Yaşam 18 Eylül 2024 25 Görüntüleme

Horlama ve baş ağrınızın nedeni burun eti şişmesi olabilir.

Halk arasında burun eti olarak adlandırılan konkalar; her iki burun boşluğunda bulunan, havayı ısıtıp nemlendiren, zaman zaman şişip inen dokulardır. Alerjenler, enfeksiyonlar gibi birçok nedene bağlı olarak burun eti (konka) şişmesi görülebilmektedir. Konkalardaki şişlikler, horlama, geceleri ağzı açık uyuma, baş ağrısı gibi hayat kalitesini düşüren pek çok soruna neden olabilir. Ancak son dönemlerde öne çıkan ve günübirlik bir işlem olan radyofrekans yöntemi ile burun etlerinin küçültülmesi mümkün olabilmekte kişi kısa sürede sağlıklı bir nefese kavuşabilmektedir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Bilazer, burun eti şişmesi ve tedavisi hakkında detaylı bilgi verdi.

Burun spreyi bağımlılığı da burun eti şişmesinin nedenleri arasında yer alıyor

Burun tıkanıklığı şikayeti birçoğumuzun yaşamı boyunca sıklıkla karşısına çıkan bir durumdur. Burun tıkanıklığının en sık nedeni alt konkalardaki şişmelerdir. Alt konkaları şişiren en yaygın nedenler arasında virüs ve bakterilerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit adını verdiğimiz toz ve polen gibi alerjenlere maruziyet, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, hamilelik, uzun süre ksilometazolin ve oksimetazolin içeren burun spreyi kullanımı yer almaktadır. 

Günlük yaşamı zorlaştıran burun tıkanıklığı kişilerde; geceleri ağzı açık uyuma, horlama, mukus oluşumu, baş ağrısı, burun bölgesinde kuruluk ve kaşıntı gibi problemleri de beraberinde getirebilmektedir. İlk olarak ilaç tedavisinde alerji ilaçları ve burun damlaları ile tedavi önerilmektedir. İlaç tedavisi ile geçmeyen burun alt konka büyümelerinde cerrahi tedavi son çaredir.

Birkaç farklı cerrahi tedavi seçeneği bulunuyor

Burun etlerinin cerrahi tedavi seçenekleri de kendi içerisinde farklılık gösterebilmektedir. Konkaların; kesilerek, yana doğru kırılarak ya da radyofrekans ve lazer gibi yöntemlerle küçültülme işlemi yapılabilmektedir. Radyofrekans yöntemi ile küçültme işlemi, özel bir cihaz ile elektrik enerjisini radyofrekans dalgalarına çevirerek dokunun buharlaşması prensibi ile çalışmaktadır. Cihazın uzun ince bir uç kısmı bulunmakta ve işlem bu uç kullanılarak yapılmaktadır. Radyofrekans yöntemi ile burun eti küçültme işlemi, genel anestezi altında önce alt konkayı serum fizyolojik ile iyice şişirip ardından radyofrekans probunu alt konkanın içine yerleştirip konkayı boylu boyunca küçültme esasına dayanan bir cerrahidir. Genel anestezi ile yapıldığında işlem hem cerrah ve hem de hasta oldukça konforlu olmakla birlikte ameliyatın başarı şansı artmakta ve erken nükslerin önüne geçilebilmektedir.

Aynı gün normal hayata dönülebiliyor

Operasyon ortalama 15-20 dakika civarında sürmektedir. Hasta işlemden 4 saat sonra taburcu olabilmekte ve normal yaşantısına geri dönmektedir. İşlemden hemen sonra 2-3 gün silikon tampon kullanılmakta ve tamponların içindeki boşluk sayesinde bu süreçte burundan nefes almak mümkün olmaktadır. Operasyon sonrası tamponlar alındıktan sonra deniz suyu ve burun içi nemlendiriciler ile ortalama 1 aylık bir bakım yapılması oldukça önemlidir. Operasyon sonrasında alt konkaların etrafında kabuklanma olmakta ve bu kabuklar iyileşip burundan düşünce hastanın nefes alması tamamen normale dönmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com