Ana Sayfa Kültür & Sanat 12 Ekim 2024 25 Görüntüleme

1. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri Sahiplerini Buldu

Çankaya Belediyesi’nin bu yıl ilkini düzenlediği 1. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. Ankara MEB Şura Salonu’nda gerçekleşen törende edebiyat alanında yazar ve şair Ahmet Telli, müzik alanında ise piyanist Can Çakmur, ödüllerini Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in elinden aldı.

Hüseyin Can Güner: “Çankaya Cumhuriyet’in kalesi olarak var oldukça Ahmet Say’ın adı da Çankaya’da yaşayacaktır.”

 

Çankaya Belediyesi 1. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat ödülleri Ankara MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez verilen ödüllerde edebiyat alanında şair, yazar ve düşün insanı Ahmet Telli ve müzik alanında ise genç piyanist Can Çakmur, ödüllerini Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in elinden aldı. Ödül törenine, salonu dolduran Başkentlilerin yanı sıra sanat, medya ve siyaset camiasından pek çok isim de katıldı.

 

CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL’İN MESAJI OKUNDU

Sunuculuğunu Yekta Kopan’ın yaptığı ödül töreninde ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Ahmet Say, Türk müziğinde ve edebiyatında yeri doldurulamayacak bir isim. Dünya müzik literatürüne çok değerli eserler katan bir aydın, sol-sosyalist düşünce için mücadele etmiş bir vatanseverdi. Yetiştirdiği öğrenciler ve bıraktığı eserlerle Türk aydınlanmasına ve müzik kültürüne çok büyük katkılar yapmış bir fikir insanıydı. Ahmet Say’ı saygı, sevgi ve özlemle anıyorum” ifadelerini içeren mesajı okundu.

 

AHMET SAY ‘BEN TÜRKÇECİYİM’ DİYEN KIYMETLİ BİR EDEBİYATÇI

Törene ev sahipliği yapan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de bu özel gecede bir konuşma yaptı. Başkan Güner, konuşmasına şehir dışında olduğu için ödül törenine katılamayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın selamlarını ve sevgilerini ileterek şunları söyledi:

 

“Göreve geldiğimiz günden bu yana pek çok proje ve etkinlik için çalışma yürütüyoruz ama şüphesiz bunların en önemlilerinden birini gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Çok heyecanlı ve çok gururluyuz. Bugün burada ülkesini ve insanlığı çok seven, çok değerli bir düşünür, müzik ve edebiyat insanı olan Ahmet Say’ı anmak ve ona vefa borcumuzu ödemek için toplandık. Ahmet Say, ülkemizin yetiştirdiği en önemli müzik yazarlarından biriydi ve ‘Ben Türkçeciyim’ diyen kıymetli bir edebiyatçı, eşsiz bir piyanistti. Ama sadece bunlardan ibaret değildi Ahmet Say. İnsan olmanın haysiyetini ömrü boyunca taşıyan birisiydi, onuru için yaşadı. Fikirlerini korkmadan söyledi, düşüncelerinin arkasında dimdik durdu. Yeri geldi hapis yatmaktan çekinmedi, çünkü biliyordu fikirler hapsedilemezdi. Tüm haksızlıkların ve hukuksuzlukların karşısındaydı. Böylesi doğru bir insan olmanın bedeli neyse onu ödemekten de elbette çekinmedi. 

Başkan Güner, Ahmet Say’ın iyi bir yurtsever ve aydın olduğunun altını çizerek “Ahmet Say aynı zamanda iyi bir babaydı. Ülkemizin en kıymetli sanatçılarından Fazıl Say’ı yetiştirdi. Ülkesine, insanlığa adanmış bu ömrün, kıymetli Ahmet Say’ın hatırası önünde bir kez daha saygıyla, hürmetle eğiliyorum” dedi.

AHMET SAY’IN ADI ÇANKAYA’DA YAŞAYACAKTIR

Ahmet Say’ın Çankaya’da yaşamayı da çok sevdiğini hatırlatan Hüseyin Can Güner, “Ahmet Say’ın bugün burada adının yaşaması, bizlerin, kişilerin de ötesinde aslında bunun Cumhuriyet değerleriyle, aydınlanma devrimiyle ve Çankaya’nın tarihsel önemi ve sembolleriyle de özdeş olmasından ileri gelmektedir. Buradaki hassasiyet ve katkılarından dolayı Fazıl Say’a ayrıca teşekkür ediyorum. Çankaya, Cumhuriyet’in kalesi olarak var oldukça Ahmet Say’ın adı da Çankaya’da yaşayacaktır” dedi.

 

ADELETİN VE VİCDANIN SESİ AHMET TELLİ
Başkan Güner, ilk kez düzenlenen ödüllerin edebiyat seçici kurulu jüri üyeleri Aydın Çubukçu, Ali Cengizkan, Oğuz Demiralp, Yekta Kopan ve Fahri Özdemir’e müzik alanının seçici kurulu; Fazıl Say, Görgün Taner, Kadir Dursun, Bülent Evcil ve Çağatay Akyol’a teşekkür etti. Güner, ilk ödül sahipleri Ahmet Telli ve Can Çakmur için ise, “1. Ahmet Say Edebiyat Ödülüne layık görülen yaşayan en büyük şairlerimizden her daim özgürlüğün, adaletin ve vicdanın sesi, kelimelerle anlatamadığımız duyguların tercümanı olan Ahmet Telli’ye ve çok küçük yaşta başladığı müziğe kendini adayan, Ahmet Say’ın da yakından takip ettiğini bildiğimiz disipliniyle, özgünlüğüyle eserleriyle dünyada bizleri çok güzel şekilde temsil eden 1. Ahmet Say Müzik Ödülünün sahibi olan Can Çakmur’u tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

İNSANLIKTAN YANA OLAN SAVAŞI YILMADAN SÜRDÜRECEĞİZ

Ülkenin zor ve karanlık günlerden geçtiğini dile getiren Başkan Güner, “Çocuklarımız istismar ediliyor, kadınlar öldürülüyor, yastan bir elbise giymiş gibi dolaşıyoruz; kalabalıklar içinde. İnsanlarımız kaygılı biliyorum, biliyoruz ama bir şey daha biliyoruz, gelecek güzel günler için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu nedenle yine bir mücadele insanı olan Ahmet Say’ın bir söyleşisinde söylediği bizlere güç ve umut olacak şu sözleriyle konuşmamı bitirmek istiyorum; ‘Ben iyimserim. Çünkü iyimser olmak zorundayız. Kötümserlik ya da karamsarlık işi oluruna bırakmak demektir. Başa geleni ve başa geleceği kabullenmek demektir. Soruna böyle bakınca ileri insanlıktan yana savaşı yılmadan sürdürmek zorundayız. İnsanlığa güvenmeliyiz. İnsanoğlu eskiyle yetinmeyip yeniyi yaratan değil midir? Sanatın ve sanatçının tanımında yeniyi yaratmak yok mudur? Dünyayı ve Türkiye’yi ileri, güzel ve mutlu günler bekliyor. Hiç kuşkunuz olmasın’ Bizler de insana güveneceğiz, sanata güveneceğiz insanlıktan yana olan savaşı yılmadan sürdüreceğiz. Bugünleri hep beraber aşacağız” dedi.

 

FAZIL SAY: YIKILMADAN DURMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ GÜNLER GELDİ

Müzik alanında ödüle layık görülen Çakmur’a ödülünü veren ünlü piyanist ve besteci Fasıl Say da, “Hepimiz çok gururluyuz, onur duyduk bu kadar güzel bir şekilde başlamasına. Herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçenlere ve Çankaya Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin muhtemelen en zor günlerine geldiğini belirten Say, “Yıkılmadan durmaya çalıştığımız günler geldi. Ahmet Say iyimserliğiyle çok zor günler geçirmişti, o bir örnektir hepimiz için, sadece yetiştirdiği oğlunu değil, çok insanı yetiştirdi, o yüzden onların hepsini burada görmek benim için büyük mutluluk” diye konuştu.

 

FAZIL SAY VE SEDA KIRANKAYA’DAN UNUTULMAZ KONSER

Bu yıl ilk kez verilen ödüller için 1 Ekim’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Gülten Akın Salonunda toplanan seçici kurul; edebiyat alanında şair Ahmet Telli’yi, müzik alanında ise genç piyanist Can Çakmur’u ödüle layık buldu. Telli ve Çakmur,  heykeltıraş Metin Yurdanur’un tasarladığı ödül heykelciklerini Başkan Güner’in elinden aldı. Ödüllerin sahiplerine sunulmasının ardından ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile mezzo-soprano Seda Kırankaya dinleyecilere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde Say, Ahmet Erhan’ın “Yaşlılık” şiirine özel olarak bestelediği yeni eserini Kırankaya’nın sesiyle buluşturarak dünya prömiyerini gerçekleştirmiş oldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com