Ana Sayfa Yaşam 18 Eylül 2024 33 Görüntüleme

ETi Sarı Bisiklet, Meslek Liselerinde Bisiklet Üretimi Eğitimlerini Başlatıyor!

Bu yıl mesleki ve teknik liselerin eğitim müfredatına “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” ders programının eklenmesi için ilk adımı atan ETi Sarı Bisiklet, lise öğrencilerine bisiklet üretimiyle mesleki beceri kazandırırken, üniversiteli gençlerden oluşturduğu “ETi Sarı Bisiklet Elçileri”yle de bisiklet bilincini tüm Türkiye’ye yaymaya hazırlanıyor.

 

ETi Sarı Bisiklet, Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile başlattığı iş birliği kapsamında mesleki ve teknik liselerin eğitim müfredatına “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” dersinin eklenmesine öncülük ediyor. Eğitim programlarına eklenmesi için ilk adımı atılan ve 38 hafta sürecek ders kapsamında meslek lisesi öğrencilerinin üreteceği bisikletleri üniversite kampüslerinde ve liselerde ücretsiz şekilde kullanıma sunacak olan ETİ Sarı Bisiklet, bu yolla gençlerin bisiklete erişimlerini de kolaylaştırmayı hedefliyor. ETi Sarı Bisiklet ayrıca bisikletin gündelik yaşamın bir parçası haline gelebilmesi için üniversite öğrencilerinden oluşan “ETİ Sarı Bisiklet Elçileri”yle bisiklet sevgisini tüm Türkiye’ye yaymaya hazırlanıyor.

 

“10’uncu yılında ETi Sarı Bisiklet adına önemli bir dönüm noktasındayız”

“Sağlık için hareket, hareket için bisiklet” mottosuyla hareketsizliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı gündelik hayatta bisiklete binmeyi bir yaşam biçimine dönüştürmeyi amaçlayan ETi Sarı Bisiklet’in bu yıl, aktif ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını gençlerin öncülüğünde tüm toplumda artırılmasını hedeflediklerini dile getiren ETi Türkiye CEO’su Ercan Öz, konuyla ilgili şunları söyledi: “ETi Sarı Bisiklet’in 10’uncu yıl dönümünde, Türkiye’de mesleki ve teknik Anadolu liselerinin eğitim müfredatına bisiklet üretiminin dahil edilmesi için öncülük ediyor, meslek lisesi öğrencilerinin tam teşekküllü ve sertifikalı bisiklet üretimi eğitiminden geçmesini amaçlıyoruz. Bu amaçla ülkemizin alanında en önde gelen eğitim kurumlarından Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş birliği yaptık. Pilot uygulamasını ilk olarak bu okulda başlattığımız “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” dersinin, önümüzdeki dönemde tüm meslek liselerinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu dersin istihdamdaki ustalık açığına da olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

 

Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri bölümü öğrencilerinin yıl boyunca üreteceği 200 adet bisiklet ile ETi Sarı Bisiklet projesi kapsamında 4 üniversite kampüsü ile 2 liseye paylaşımlı bisiklet sistemi kurularak gençlerin kampüs içi ulaşımlarını bisikletle kolaylaştırılması hedefleniyor. 

 

Bisiklet iklim krizi ile mücadelede en etkin ulaşım aracı 

ETi Sarı Bisiklet projesinin 10’uncu yılında, bisikletin çevresel sürdürülebilirlik adına en etkili ulaşım araçlarından biri olduğuna dair farkındalık yaratmak da amaçlanıyor. Bu konuda gençler öncülüğünde yeni bir açılım daha başlattıklarını belirten ve bu girişime “ETi Sarı Bisiklet Elçileri” adını verdiklerini söyleyen ETi Türkiye CEO’su Ercan Öz, sözlerine şöyle devam etti:

“Bisiklet ve yürüyüşün gündelik yaşamda artması, ulaşımdan kaynaklanan bireysel karbon salımını %70’e kadar azaltabiliyor. Türkiye toplumunda bisiklet ve yürüyüşün %20 artması, 3 milyon ton daha az karbon salımı demek. Bu da 120 milyon yetişkin ağacın temizleyebileceği karbon salımına eşdeğer. ETi Sarı Bisiklet Elçileri, bu önemli tespitlerden hareketle sürdürülebilir ve sağlıklı bir gelecek için bisikletin önemine vurgu yaparak farkındalık yaratmayı amaçlayacak. Elçilerimiz, ETi Sarı Bisiklet’in 10 yıllık bilgi birikimi, deneyimi ve network’ü ile çalışacaklar. Hareketli bir yaşamın ve bunun bir parçası olarak bisikletin bireysel, toplumsal ve çevre sağlığındaki rol ve öneminin sözcülüğünü yapacaklar.” 

 

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Şule Serter ise konuyla ilgili şunları söyledi: 

“ETi Sarı Bisiklet olarak toplumun 7’den 70’e her kesimine dokunmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla 10 yıldır binlerce çocuğa ve aileye ulaştık, yüzlerce kadınla buluştuk, toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldik. Bu zamana kadar hem eğitimler ve buluşmalarla hem de bisiklet bakım istasyonları ve bisiklet geri dönüşüm kampanyası gibi yollarla Türkiye’de hareketli yaşam ve bisiklet kültürünü yaygınlaştırdık. Geldiğimiz noktada, 10’uncu yılımızda Türkiye’nin en kıymetli eğitim ve üretim yerleri olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde bisikletin hem üretim hem de “bisiklet ustalığı” da diyebileceğimiz “bisiklet mekanikerliği” alanında bir değer yaratmak üzere gençlerle yola çıkıyoruz. Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile başlattığımız bu proje ile hem hareketli yaşam ve bisiklet kültürünün gençlerin yaşamının bir parçası olmasına katkıda bulunuyor hem de Türkiye’de ve dünyada ihtiyaç olan bir mesleğin sahibi yapmayı hedefliyoruz.

Bu hedef doğrultusunda aynı zamanda üniversiteli gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek akranlarına rol model, çocuklara örnek, topluma ilham ve hem kendi sağlıklarına hem dünya sağlığına faydalı olmayı amaçlayacak bir ETi Sarı Bisiklet Elçileri ekibi kuruyoruz. Elçiler hem kendi kampüslerinde hem de mahallelerde hareketli yaşam ve gündelik yaşamda bisikletin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan çeşitli çalışmalara öncülük edecek, gündelik yaşamda bisikletin “mümkün” olduğunu gösterecek.”

 

Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Günay Bahçeci ise bisikletlerin hem teknolojik özelliklerinin geliştirilmesi hem de satış sonrası efektif olarak destek sağlanabiliyor olmasının çok önemli olduğunu vurgularken, bunun için nitelikli personele ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bahçeci, müfredat hakkında şu bilgileri verdi:

“Bisiklet, metal sektörü kapsamında imalatı yapılan ve teknolojik olarak geliştirilen bir ürün.  Gerek malzeme gerekse montaj teknolojisi bakımından, metal teknolojisi üretimi basamaklarıyla örtüşüyor. Bisiklet üretim sektörünün nitelikli personel ihtiyacının eğitim programı boyutuyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz ve Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak bu yıl itibarıyla bir ilk olarak bisiklet üretimini okulumuzda ifa edeceğiz, bu hususta çocuklarımıza eğitimler vereceğiz. Bakanlığımız nezdinde de “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” konularının müfredata eklenmesi çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Buradaki temel amacımız; bisiklet kadrosunu oluşturmak, öğrencilerin bisiklet montajı ve tasarım becerilerini geliştirmek olacak. Bunun yanı sıra bisikletin tarihçesi, bisiklet sürüşünü etkileyen unsurlar, kadro çeşitleri ya da bisiklette kullanılan malzeme özellikleri gibi konuyla ilişkili bilgi ve becerileri de edinmelerini sağlayacağız. Öğrencilerimiz okul içerisinde bisikletle ilgili tüm basamaklarda yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda öğretmenleriyle birlikte üretim süreçlerinde aktif olarak görev alacak. Öğrencilerin ders kapsamında edinecekleri yetkinlikler, mezuniyetleri sonrasında sektörde istihdam edilmeleri açısından da kendileri için oldukça faydalı olacak. Bu eğitim programıyla çocuklarımızın hem mesleki hem gündelik yaşamlarına bisikleti dahil ed1eğimiz için oldukça heyecanlıyız.”

 

ETi Sarı Bisiklet, Türkiye’de bisiklet farkındalığının artırılmasında öncü rolünü sürdürüyor

Türkiye’de bisikletin gündelik hayatta kullanımını artırmak adına ETi, “sağlık için hareket, hareket için bisiklet” kavramını savunmaya ve gündelik yaşamda hareket alanını sahiplenmeye devam ediyor. 

 

10 yıldır düzenlediği eğitimler, etkinlikler ve iletişim faaliyetleri ile her yaştan ve kesimden milyonlarca insana temas ederek bisiklet kültürünün ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük eden ETi Sarı Bisiklet, ilkokullarda çocuklarla, üniversite kampüslerinde gençlerle, semt pazarlarında ev kadınlarıyla, çalışan kadınlarla ve annelerle, 7’den 70’e mahalle sakinleriyle bir araya gelerek hareketin gündelik yaşamdaki önemine dair farkındalık faaliyetleri gerçekleştirdi. Geniş katılımlı sürüş organizasyonları, kullanılmayan bisikletlerin geri dönüşümünün sağlandığı bisiklet kampanyaları, çocuklara, annelere ve taksi şoförlerine yönelik eğitimler ile ETi Sarı Bisiklet Projesi, gündelik hayatta bisiklete binmenin mümkün olduğuna dair farkındalık yaratmayı hedefliyor.

 

ETi Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’nin Sağladığı Kazanımlar

  • Projenin ilk yılında Eskişehir’de bin 200 katılımcıyla Eskişehir’in en yüksek katılımlı bisiklet etkinliği gerçekleştirildi. 
  • Projenin ilk yılından itibaren ilkokullarda düzenlenen ve öğrencilere günlük hayatta hareket etmenin önemini anlatan ve güvenli bisiklet sürüşü eğitimi içeren Hareketli Yaşam Seminerleri ile Eskişehir, İstanbul, Adana ve Gaziantep’te 30 bini aşkın öğrenciye eğitim verildi. 
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde kurulan ETi Sarı Bisiklet standındaki ücretsiz bisikletlerle bin 500’den fazla öğrenci kampüs içi ulaşımlarını bisikletle sağladı.
  • Projeye özel tasarlanan Mobil Tamir Aracı ile atıl durumdaki bisikletlerin temel bakım ve onarımlarını yapılarak 2 yılda, 54 semtte 2 bin 600 bisiklet tekrar kullanıma kazandırıldı. 
  • Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde bisikleti gündelik yaşama entegre edilmesi için değişimin en önemli aktörlerinden olan kadınların öncülüğünde çalışmalar yürütüldü. Ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği “altın günü”nde bir dönüşüm gerçekleştirildi. Kadınların birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmeleri teşvik edilerek mahallede kadınların günlük yaşamına bisikletin dahil olması sağlandı. Mahalledeki annelerin çocuklarıyla okula bisikletle gidebilecekleri sürüş etkinlikleri yapıldı. 
  • Yine Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde iftar şenliği düzenlendi. Hep birlikte yapılan iftarın ardından 200’den fazla mahallelinin katılımıyla toplu bisiklet sürüşü yapıldı.
  • Oluşumu teşvik edilen ve desteklenen Bisikletli Kadın İnisiyatifi, sosyal medyada 6 binden fazla takipçiye ulaştı. Bisiklet kullanmada kadın dayanışması oluşturmak için buluşmalar, eğitimler, toplu sürüş etkinlikleri düzenlendi.
  • Bisikletli Kadın İnisiyatifi üyelerinin yıl boyunca düzenledikleri bisiklet kullanımına dair sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştıkları toplantıların çıktıları Kadınlar İçin Bisiklet Kılavuzu’nda bir araya getirildi ve bu kitapçık binlerce insan tarafından okundu ve paylaşıldı.
  • 2018 yılında Facebook tarafından Türkiye’nin en anlamlı gruplarından biri seçilen Bisikletli Kadın İnisiyatifi Londra’da düzenlenen Facebook Communities Summit Europe etkinliğinde sahne alarak diğer topluluk yöneticileriyle başarı hikâyesini paylaştı.
  • Proje kapsamında yürütülen araştırmalar Türkiye’de yaklaşık 2 milyon atıl bisiklet olduğu verisiyle yola çıkan ETi Sarı Bisiklet Projesi, Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası ile atıl durumda olan 800’den fazla bisiklet toplanarak kullanılabilir hale getirildi ve okullara teslim edildi. Yapılan geri dönüşüm, ekonomik değerinin yanı sıra toplamda 12 ton metalin ve 2 ton plastiğin de yeniden kullanıma girmesine imkân verdi. ETi Sarı Bisiklet Geri Dönüşüm Kampanyası ile 20 bin tonun üzerinde karbon salınımının da önüne geçilmiş oldu. 
  • Türkiye’de ilk kez Bağdat Caddesi Shell Akaryakıt İstasyonu’na kurulan Sarı Bisiklet Bakım Onarım İstasyonu’nda bisikletlilere, arızalanan bisikletlerini kolay ve ücretsiz olarak tamir edebilme imkânı sunuldu. Bugüne kadar kurulmuş olan İstanbul, İzmir, Antalya ve Fethiye’deki sekiz adet istasyondan toplam 20 bine yakın bisikletli faydalandı.
  • İstanbul Maltepe Nezahat Aslan İlköğretim Okulu’nda düzenlenen ebeveyn eğitimi ile anne ve babalar için çocuklarına bisiklete binmeyi nasıl öğretebileceklerine dair pratik uygulamaları içeren ebeveyn eğitimi düzenlendi. Eğitimden 50’den fazla ebeveyn ve çocuk faydalandı.
  • 2018 yılında ETi Sarı Bisiklet Projesi kapsamında bisikleti gündelik hayatta yaygınlaştırmak hedefiyle kamu, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve diğer önde gelen toplumsal aktörlerin önde gelen temsilcilerinin katılımıyla ETİ Sarı Bisiklet Çalıştayı düzenlendi. 
  • Çalıştayın en önemli çıktılarından biri, trafikte bisiklet farkındalığının artırılması gerekliliği oldu. Bu doğrultuda İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na bağlı taksicilere Bisikletli Kadın inisiyatifi ile birlikte trafikte bisiklet farkındalığına dair eğitimler verildi. Eğitimin ardından taksi şoförleri ile birlikte bisiklet sürüldü. Şoförlerin trafiği bir de bisiklet kullanıcıları gözünden deneyimlemeleri sağlandı. 
  • Trafikte bisiklet farkındalığı hareketinin bir diğer ayağını ise “Bisikletlinin farkındayım, haklarına saygılıyım” sloganı ile hazırlanan broşür ve araç etiketleri oluşturdu. Hem motorlu araç sürücülerinin hem de bisikletlilerin trafikte yapması ve yapmaması gerekenleri ve bisikletlilerin Trafik Kanunu nezdinde haklarını içeren broşür ilk olarak İstanbul’daki tüm taksi şoförlerine dağıtıldı. Ayrıca kampanyanın sahibi olarak ETi’nin tüm satış filosuna ve binek araçlarına da bu etiketler yapıştırılarak görünürlüğün artırılması hedeflendi. 
  • Geçen yılın son çeyreğinde Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep’teki ilkokullarda Hareketli Yaşam Seminerlerimizi hayata geçirildi. 5 binden fazla çocuğa bisiklete bilinci aşılandı, bazılarının hayatlarında ilk defa bisiklete binmelerine vesile olundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com