Ana Sayfa Yaşam 6 Eylül 2024 20 Görüntüleme

Belediye Sokağı’nda “teknoloji” var

İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm birimleri ve bağlı kuruluşlarıyla 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda yerini aldı. Fuardaki Belediye Sokağı’nı ziyaret eden İzmirliler, belediyenin hizmet ve projeleri hakkında bilgi alırken, teknoloji odaklı uygulamalarını yakından gözlemleme fırsatı buldu.

Bu yıl “teknoloji” temasıyla yapılan 93. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet birimleri ve bağlı kuruluşları da hem yürüttükleri çalışmaları hem de teknoloji odaklı uygulamalarını Belediye Sokağı’nda fuar ziyaretçilerine yakından tanıtıyor. VR gözlük ile yapılan çağın ilerisindeki turların yanında Belediye Sokağı’nda; spor etkinlikleri, bilgi yarışması, dans gösterileri de yapılıyor.

Tüm birimlerin teknoloji tabanlı uygulamaları burada

Büyükşehir birim ve iştiraklerinin yanı sıra alanda bulunan ESHOT ve İZSU stantları da ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. İZENERJİ’den İzmir Metro’ya, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’na kadar çok sayıda birim teknoloji temasıyla fuarda yerini aldı. Ayrıca İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ de Belediye Sokağı’nın çevresinde yer aldı. ESHOT Müzesi ve Halkın Bakkalı da İzmirlilerle bu bölgede buluştu.

Son teknoloji uygulamalar tanıtılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na ait alanda; gece oluşan yangınların erken tespitinin sağlanması, körfezin görüntülenmesi ve bir joystick yardımı ile yönetilebilir bir gözlem noktası projesi AIS Termal kameralar, Yapay Zeka Destekli Görüntüleme Sistemleri, Robot sistemi ile yazıcı taşıma, Açık Veri Platformu, IOT Aydınlatma Sistemi, Akıllı İhbar Sistemi, Bizİzmir Mobil Uygulaması, Dirençli İzmir: Dijital Kent Tasarım ve Yönetim Sistemi gibi teknolojik uygulamalar sunuluyor. Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler standında Buca Göç ve Mübadele Anı Evi, 10. Yıl Anı Evi gibi kent belleği için önemli yapılar hakkında bilgi veriliyor. Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı ile Kültür Sanat bölümünde VR gözlük ile müze gezi deneyimi yaşanabiliyor. Sosyal Hizmetler standında ise çocuklar için Robotik Kodlama ve Teknoloji alanında oyunlar oynatılıyor, Çocuk Faaliyet Merkezleri ve Oyun Odalarının tanıtımı yapılıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı standında VR gözlük ile Geleceğe Dönüşüm Sanal Gerçeklik Oyunu minikler tarafından büyük ilgi  görüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü stantlarında teknoloji tabanlı uygulamalar tanıtılıyor.

İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’den çağın ilerisinde projeler

İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ, kent için çalıştığı projeleri de fuar ziyaretçilerine sundu. Belediye Sokağı’nın hemen çaprazında bulunan İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ fuarda İnsansız Otopark Sistemi, Akıllı Ulaşım Sistemleri: Trafik Yönetiminde Dijital Dönüşüm, Dijital İkiz: Şehrimizin Sanal Kopyasıyla Geleceğe Hazırlık ve Filo Yönetim Sistemi & Yapay Zeka Destekli Sefer Planlama: Toplu Taşımada Verimlilik ve Konfor çalışmalarını İzmirlilere tanıtma imkanı buluyor.

İEF’de metro sürme tecrübesi

Belediye Sokağı’nda sadece gençler ve yetişkinler için değil minik ziyaretçiler için de birçok etkinliğe yer veriliyor. Minik ziyaretçiler Metro Simülasyon Cihazı ile kendilerini metro sürücüsü gibi hissedebiliyor.

ESHOT’ta yapay zeka destekli Güvenli Yolculuk Sistemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, yakın gelecekte filosundaki tüm otobüslerde kullanılacak, yapay zekâ destekli Sürücü Destek ve Güvenli Yolculuk Sistemi’ni, 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıtıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin yer aldığı Belediye Sokağı’nda bulunan ESHOT Model Otobüsü, fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor. Ayrıca ESHOT Müzesi ile kent ulaşımının tarihine de tanıklık edilebiliyor.

Depreme karşı farkındalık simülasyonu gelenleri etkiliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakleri arasında yer alan Ege Şehir Yapı Planlama da ziyaretçilere depremin ne kadar ciddi bir mesele olduğunu gösteren bir simülasyon sunuyor. VR gözlükleriyle izlenen simülasyonda sağlam olmayan binaların depremde nasıl ölüme yol açtığı gözlemleniyor.

“İzmirliler bu suyu güvenle içebilirler”

İZSU, teknoloji temasıyla düzenlenen 93. İEF’de kanal ve kanalizasyon hizmetlerine yönelik teknolojik uygulamalarını İzmirlilere sunuyor. Stantta görevli kimyagerler arıtma tesislerinde arıtılan, vücuda yarayan minerallere dokunulmadan çeşmeden akan içme suyunun güvenle içilebileceği hakkında ziyaretçilere bilgi veriyor. 

Atatürk ile pozun olsun

İzmir Büyükşehir Belediyesi standını ziyaret edenler kendileri için özel olarak hazırlanan alanda oluşturulmuş yapay zeka uygulaması ile Mustafa Kemal Atatürk, Barış Manço ya da Zeki Müren ile aynı karede bir fotoğrafa sahip olabiliyor. Ziyaretçiler ayrıca kendi fotoğrafını Kültürpark’ın ilk yıllarından İEF’in özel anlarına kadar tematik fonlara yerleştirebiliyor.

“Burayı diğer alanlardan daha çok beğendik”

93. İEF’yi gezen Nevin Karak, “Belediye hizmetleri çok güzel, memnunuz. Stantlar da çok güzel. Atatürk ile fotoğraflar, yapay zeka uygulamalarını beğendik. Teknoloji konusunda alanı gezmek çok güzel” dedi.  Ailesi ile fuara gelen Levent Sarıkaya, “Burası çok başarılı olmuş. Arkadaşlarımız da çok güler yüzlü. Burayı diğer alanlardan daha çok beğendik” dedi.  Derya Sarıkaya ise, “Özellikle çocuklarımıza eskiden kullandığımız biletleri, kutuları uygulamaları göstermek çok eğlenceliydi” diye konuştu.  Fuara ziyarete gelen Özgül Gülhan ise, “Gayet güzel olmuş, gezdik çok eğlenceli” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com