Ana Sayfa Yaşam 26 Ağustos 2024 32 Görüntüleme

Taha Akgül Karakucak Güreşleri’nin Başpehlivanı Feyzullah Aktürk Oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi iş birliğinde bu yıl ilki düzenlenen Taha Akgül Karakucak Güreşleri’nde, Feyzullah Aktürk şampiyon olarak başpehlivanlığı göğüsledi. Büyük ödül olan sıfır kilometre arabanın sahibi olan Feyzullah Aktürk’e başpehlivanlık kemerini Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan taktı. Başkan Özarslan, günün anısına Özel’e, Dervişoğlu’na ve Yavaş’a da altın kemer plaketi takdim etti.

Üzülmek bizim işimiz değil, olimpiyatlarda üzülmemek için gerekeni yapmak görevimiz

Güreş organizasyonunu, final müsabakaları tamamlanıncaya kadar heyecanla takip eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün burada yapılan organizasyonun ev sahipleri, Keçiören Belediye Başkanımız Sevgili Mesut Özarslan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’la birlikte Paris’teki olimpiyatlardaydık. Öncelikle bugünkü güreşlerin de adının verildiği, onuruna yapıldığı, hepimizin yüzünü güldüren, Paris’te bronz madalya alan, daha önce 3 kez dünya şampiyonu, 10 kez Avrupa şampiyonu olmuş, olimpiyatlardaki altın madalyalı evladımız, milli gururumuz, Taha Akgül’ü alnından öpüyorum. Burada kendisiyle birlikte çok sayıda milli güreşçimiz, önceki dönemlerde ay yıldızlı al bayrağımızı göndere çektiren çok değerli büyüklerimiz var. Hepsini saygıyla selamlıyorum. Biz bu sene Paris’ten, Taha’nın ve madalya alan evlatlarımızın yüreklerimizi bir nebze teselli etmesine rağmen boynumuz bükük döndük. Türkiye gibi bir ülke olimpiyatlarda sıralamada 63’üncü sırada yer aldı. Önümüzdekilere bakınca gerçekten kahrolmamak ve olimpiyatlarda ülkenin geldiği bu duruma üzülmemek elde değildi. Ama üzülmek bizim işimiz değil, bizim gelecek senelerde, gelecek olimpiyatlarda üzülmemek için ne yapılması gerektiğini düşünmek, kararlaştırmak, gereğini yapmak görevimizdir” dedi.

İlk adım Paris Olimpiyatları’nda atıldı

Özel, Taha Akgül Karakucak Güreşleri’nin düzenlenmesiyle ilgili ilk adımın, Paris Olimpiyatları’nı takip ederken Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın karakucak güreşlerinin önemini anlattığı sohbette atıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde eşgüdüm konseyimizde değerli belediye başkanlarımızla oturduk. Olimpiyatların Türkiye’ye gelmesine, olimpiyat seyircisinin oluşmasına ve olimpik başarıya yerel yönetimlerin nasıl katkıları olabilir onları değerlendirdik. Paris’te de başlayan bir sohbet, Sayın Mesut Özarslan, minder güreşleri için karakucağın ne kadar önemli olduğunu, minder güreşinde güreşçinin buralarda yetiştiğini, buna önem vermek gerektiğini söyledi. Bu konuda ortak mutabakata vardık. Bugün burada birincisi yapılan ama biraz önce yapılan ağalık müzakeresinin sonunda ortaya çıkan, ağalıkta ortaya konan cesur, bonkör irade de görüldüğünde gelecek yıllarda Türkiye’nin en önemli spor organizasyonlarından biri olmaya namzet bugünkü güreşleri Sayın Genel Başkanımız Müsavat Dervişoğlu’nun da şereflendirdiği bu güreşleri burada gelip bizzat izlemek, evlatlarımızı yüreklendirmek, yapacaklarını hep beraber görmek üzere burada olmaya karar verdik. Bu güzel organizasyon için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Güreşçinin yetişmesinde karakucak güreşleri önemli

Karakucak güreşlerinin uluslararası alanda elde edilecek başarılar için önemli olduğunu vurgulayan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “Çayırdan yürüyerek geldim. Neredeyse güreş tutmak istedim ama yaşım ve enerjim yetmediği için keyifle seyretmeye ve buradan çıkan sesin Türkiye’de önemli şeylere vesile olmasını arzu ediyorum. Geleneksel sporlarımız bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla milli değerler ve hedefler dışında hiçbir emele alet edilmemelidir. Bu yönüyle geleneklerimizi günümüze taşıyan ve günümüzden yarınlara nakledecek olan her türlü çalışmanın sonuna kadar yanında ve destekçisi olacağımızı buradan ifade ediyorum. Bu alanlar er meydanı diye tarif edilir. Pehlivanlık başka bir meziyettir. Güreşçilerimiz yetişirler. Pehlivanlarımız milli hasletleri önce yüreklerine nakşederler. Oradan da hem kendi milletimize hem de uluslararası alanda diğer milletlerle buluştururlar. Uluslararası festivaller önemlidir ama uluslararası festivallerde ve müsabakalarda başarılı olmanın yolu bir ön hazırlıktan geçer. Pehlivanı motive edeceksiniz. Pehlivanın doğru beslenmesine vesile olacaksınız. Pehlivanın iyi bir eğitim almasına vesile olacaksınız. Bir ahlakın sahibi olmasını temin edeceksiniz. O pehlivan, uluslararası bir arenada meydana çıktığında da belki minderde tek olacak ama onun gönlündeki şey taşıdığı milli şuur ve ay yıldız gururu olacak. Bunu yapabilmek için de önce ona destek olunması lazım. O sebeple değerli dostum Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan’a ve saygıdeğer Mansur Başkanımızın bu geleneksel güreş organizasyonuna katkıları, milli değerler açısından da çok önemlidir. Kendilerine hepinizin huzurunda şükranlarımı sunarım. Katkılarınız için şükranlarımı sunuyorum değerli başkanlarım” dedi.

Destek verenlere teşekkür

Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, Taha Akgül Karakucak Güreşleri’ni düzenlerken kendilerine destek veren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’e, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’na, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a, tüm sporculara, kulüplere, federasyon ve iş insanlarına teşekkür etti.

Keçiören Bağlum Stadı’nda düzenlenen ve 2 gün süren Taha Akgül Karakucak Güreşleri, final müsabakalarıyla tamamlandı. Başpehlivanlık maçında Feyzullah Aktürk, Rıza Yıldırım’ı mağlup ederek şampiyonluğa ulaşırken, Gençler Baş Kategorisinde Cahit Çelik, Yıldızlar Baş Kategorisinde ise İsmail Sait Işıklı birinciliği göğüsledi. Organizasyona adı verilen; olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçi Taha Akgül ile dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçi Rıza Kayaalp de müsabakaları takip etti. Güreşseverlerin yoğun ilgi gösterdiği organizasyon madalya ve kupa töreniyle sona erdi.

Ağalığı Özay Beker kazandı

Taha Akgül Karakucak Güreşleri’nin ağalık ihalesine 6 kişi aday olurken, ihaleyi 13 milyon 66 bin liralık teklifiyle iş insanı Özay Beker kazandı. Beker’e ağalık kemerini takan Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, diğer ağa adaylarıyla birlikte stadyumda tur atarak seyircileri selamladı. Beker’e hediye edilen 2 adet koç, kimsesizler yurduna bağışlandı.

Sıfır kilometre araba sahibini buldu

Taha Akgül Karakucak Güreşleri’nde başpehlivan sıfır kilometre arabanın, gençler baş kategorisinin birincisi 500 bin liranın, yıldızlar baş kategorisinin birincisi 200 bin liranın sahibi oldu. Müsabakalarda yarışan ve dereceye giren güreşçilere kategori ve sıkletlerine göre para ödülleri verildi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com