Ana Sayfa Yaşam 23 Ağustos 2024 45 Görüntüleme

Borusan, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası’yla tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik ediyor

Bu sayede tedarik zincirinde çevresel ve sosyal sorumluluğu teşvik ederken ekosistemini büyüterek yeşil ve sürdürülebilir dönüşümü hızlandırıyor. Borusan’ın bu fayda odaklı yaklaşımı, Türkiye’de sürdürülebilir bir tedarik zinciri modeli oluşturmaya ve tüm paydaşları bu sürece dahil etmeye de öncülük ediyor.

 

“Biz Aslında Daha Yeni Başladık” mesajıyla 80. yılını kutlayan Borusan Grubu, 200 yıl ve ötesinde bir Grup olma vizyonuyla hedefine ilerlerken, faaliyet gösterdiği alanlarda öncü çalışmalara imza atarak sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre ediyor, fayda odaklı projeler geliştiriyor. 

İklim, İnsan ve İnovasyon (i3) odak alanları üzerine inşa ettiği sürdürülebilir iş modeliyle toplum ve dünya üzerinde kalıcı ve olumlu bir etki yaratmaya devam eden Borusan Grubu 2023 yılında, sürdürülebilirlik anlayışını değer zinciri boyunca yaygınlaştırmak için önemli bir adım attı. Borusan, Sürdürülebilir Satın Alma Politikası kapsamında sürdürülebilirlik yaklaşımını tedarik zincirine de aktarmayı hedefleyerek tedarikçilerinin sürdürülebilirlik performanslarını detaylı bir şekilde değerlendiriyor ve çıkan sonuçlara göre de geliştirilmesi gereken konularda tedarikçilerine rehberlik ediyor. 

Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) başlıklarında ilgili alt katmanları da barındıran değerlendirme yaklaşımı ile tedarikçilerle Sürdürülebilir Satın Alma Platformu aracılığı ile şeffaf bir iletişim sağlanarak, sürdürülebilirlik performansının da dikkate alındığı daha dirençli bir tedarik zinciri yönetimi inşa edilmesi planlanıyor. Tedarik zincirindeki fayda ve etki evrenini büyütme hedefiyle yola çıkılan bu çalışmada şimdiye dek bu platforma dahil edilen tedarikçilerin yüzde 80’inden sürdürülebilirlik performanslarına ilişkin geri dönüş alındı. Borusan, ilk fazdaki değerlendirmeleri sonucunda, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atarken, özellikle yeşil dönüşümün kilit unsurlarından biri olan, sera gazı emisyonlarının takibi ve yönetilmesi konusunun gelişime en çok ihtiyaç duyulan alan olduğu gözlemlendi. 

Borusan Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile özellikle tedarik zincirinde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmeleri “Karbon Emisyon Azaltımı” alanında daha fazla gelişmeye teşvik ederek ve bu alandaki olgunluk seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Öte yandan sürdürülebilirliğin tüm unsurlarını bütüncül olarak ele alan yaklaşım ile tedarikçilerin çevresel ve sosyal yönetişim mekanizmalarının güçlendirilmesi, çevresel etkilerinin azaltılması, sosyal kapsayıcılığın desteklenmesi, çalışan refahı gibi alanlarda da gelişim sağlanması ile daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunulması amaçlanıyor.

Dört temel odak alanı ile sistematik yaklaşım

Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile 4 temel (Genel Sürdürülebilirlik Anlayışı, Yönetişim Katmanı, Çevresel Katman ve Sosyal Katman) odak alanını esas alan Borusan, tedarikçi değerlendirmelerinde sektörlere özel bir yaklaşım benimsiyor ve farklı sektörler için kapsamlı risk analizleri yapıyor. Sektörün özel yapısına uygun olarak belirlenen bu analizler, ulusal ve uluslararası çapta kabul gören sürdürülebilirlik derecelendirme ve raporlama kriterleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre Genel Sürdürülebilirlik Anlayışı katmanında en yüksek performansı sürdürülebilirlik alanındaki gelişmelerden en çok etkilenen enerji sektörü gösterdi. Çevresel etkilerin yönetimi, doğanın koruması, karbon emisyonları ve döngüsellik anlayışının değerlendirildiği Çevresel Katmanda ise, en yüksek puanı yine çevresel alanda da yüksek etkiye sahip olan enerji sektörü elde etti. Sosyal katmanda işlenen insan hakları, iş sağlığı ve güvenliği, eşitlik ve kapsayıcılık, toplumsal ilişkiler konu başlıklarında ise en iyi performansı enerji ve ulaştırma ve araç kiralama sektörlerinin sergilediği görülüyor. Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, çıkar çatışması, haksız rekabet, etik, uyum, veri güvenliği konularının olduğu yönetişim katmanında ise en yüksek performans Bilişim Teknolojileri sektörünün oldu.  

“Karbon Emisyon Azaltımı” en kritik konu

Borusan Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile şeffaf bir iletişim kurarak etki ettikleri tüm alanlarda daha sürdürülebilir bir tedarik zinciri inşa etmeyi amaçladıklarını belirten Borusan Grup CFO’su, Finansman, Mali İşler ve Ortak Hizmetler Başkanı Barış Kökoğlu, “Geçen yıl sürdürülebilir iş modelimizle toplum ve dünya üzerinde olumlu bir etki yaratma hedefimize tedarikçi zincirimizi de ortak ettik. Sürekli güncellediğimiz bu politika ile tedarikçilerimizin sürdürülebilirlik performanslarını detaylı bir şekilde değerlendiriyor ve gelişmeleri gereken alanlarda onlara rehberlik ederek daha hızlı aksiyon alınmasını sağlıyoruz. İlk fazdaki incelemelerimizden elde ettiğimiz veriler ışığında ‘Karbon Emisyon Azaltımı’ konusunun gelişime en çok ihtiyaç duyulan alan olduğunu gördük. Biz de bu kritik alandaki iyileştirmeleri teşvik etmeyi önceliklendiriyoruz.” dedi.

“Kapsayıcı bir ekosistemle değer yaratmak istiyoruz”

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş ise şunları aktardı: “Borusan Sürdürülebilir Satın Alma Politikası ile ticari bir bakış açısının çok daha ötesinde, uzun vadeli iş birlikleri, karşılıklı fayda ve etkiyi büyütme prensipleri üzerine kurulu bir anlayışla, tüm paydaşlar için değer yaratıyoruz. Kapsayıcı bir ekosistem oluşturarak tedarik zincirimizi daha dirençli kılarken, dünya için sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Ekosistemde yer alan bütün paydaşlarımızı çevreye ve topluma duyarlı, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermeye teşvik ediyor, bulunduğumuz sektörlerdeki öncü rolümüzle ilham kaynağı olarak Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemeye devam ediyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com