Ana Sayfa Yaşam 1 Ağustos 2024 56 Görüntüleme

Erişilebilir, eşit ve engelsiz bir üniversite: Ege Üniversitesi

Söyleşiye Engelsiz Ege Birimi Koordinatörünü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe ve Engelsiz Ege Birimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Eskişar Tefçi konuşmacı olarak katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise EGED Kurucu Başkanı Emre Taşgın üstlendi.

Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi olarak engelli öğrencilerimiz için mekânda, eğitimde ve sosyo-kültürel alanlarda pek çok düzenlemeler gerçekleştirdik. Bu süreçte Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, engelli öğrenciler için büyük bir hassasiyet göstererek çalışmalarımızda bizlere çok büyük destekler verdi. Bu noktada öğrencilerimizden eğitim hayatları mezunlarımızdan da meslek hayatları döneminde birçok olumlu dönüşler aldık. Bu anlamda Ege Üniversitesi olarak öğrencilerimize eşit ve erişilebilir bir eğitim hayatı sunmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

“Ulaşımı kolay kampüse sahibiz”

Kampüse ulaşımın oldukça kolay olduğundan bahseden Prof. Dr. Piştav Akmeşe, “Bornova Kampüsü, metro istasyonlarıyla oldukça erişilebilir bir yapıya sahiptir. Kampüsün merkezinde ve hastane girişine yakın, iki ayrı metro durağı bulunmaktadır, ayrıca görme engelliler için kılavuz yolları metro istasyonlarından kampüs girişlerine kadar uzanmaktadır. Geçtiğimiz yıl engelli öğrencilerin kullanımına uygun iki otobüs kampüs içi ulaşımda hizmete girdi. Bu otobüsler, öğrencilerin kampüs içinde bağımsız hareket edebilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

Prof. Dr. Piştav Akmeşe, “Engelsiz Ege Birimi olarak, öğrencilerle bireysel görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde bu görüşmeleri çeşitli platformlar üzerinden online olarak gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin eğitim hayatını kolaylaştırmak için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda uzaktan, yüz yüze eğitim ve sınav dönemlerinde uygulanacak usul ve esaslara yönelik Yükseköğretim Kurulu ile uyumlu bir Senato kararlarımız ve yönergelerimiz var. Bu yönergelerimizi her güz ve bahar dönemlerinde birimlerle paylaşılıyoruz. Fiziksel, görme, işitme, zihinsel engel, otizm spektrum bozukluğu, down sendromu, konuşma problemi ve kronik sağlık problemi olan öğrencilerimiz için düzenlemeler yapıyoruz. Merkez Kütüphanemizde de engelli öğrencilerimiz için sesli kitap uygulamamız var. Burada gönüllülerimiz kitap seslendirmeleri yapıyor. Kütüphanemizde 500’ün üzerinde sesli kitap bulunuyor” dedi.

“Öğrenci odaklı eğitim anlayışı”

Ege Üniversitesinde engelli öğrencilere yönelik birçok sosyal ve kültürel faaliyetler de yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Piştav Akmeşe, “Her yıl düzenli olarak ‘Erişilebilir Ege Üniversitesi Sempozyumu’ düzenliyoruz. Burada öğrencilerimiz farklı oturumlarda kampüs, eğitim hayatı gibi konularda deneyimlerini paylaşıyor. Ayrıca sanatsal yeteneklerini de ortaya koyup şarkılar söylüyor hatta Rektör Hocamız onlara eşlik ediyor. Birçok öğrencimiz çeşitli sanat ve spor dallarında ödüller alıyor. Öğrenci odaklı bir üniversite olarak eşit ve erişilebilir bir kampüs için durmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Engelsiz Ege Birimi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Eskişar Tefçi ise, “Öğrencilerimiz yaşantıları boyunca birçok engelle karşılaşarak buraya geliyorlar. Onların sorunlarını bir nebze olsa da ortadan kaldırabilmek  ve erişilebilir bir kampüs ortamında eğitim alabilmeleri için tüm birimlerle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Öğrencilerin eğitimde, kampüs olanaklarında ve yurt yaşamlarının hepsinde karşılaşacakları engelleri en aza indirebilmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Yeni yapılan binaların hepsi engelli kullanımına uygun olacak şekilde yapılıyor, eski binalarda da engelliliğe uygun yapılanma çalışmalarımız devam ediyor. Engelli bireylerin tüm mekânsal ortamlarda nasıl ihtiyaçlarının olduğu ve bu ihtiyaçların nasıl giderilebileceği yönetmelikte bütün detaylarıyla verilmiş durumda. Biz de Engelsiz Ege Birimi olarak yapı işlerinin desteğiyle tüm binalarımızı yıl içerisinde tetkik ediyoruz. Son yaptığımız düzenlemeler ile kampüsümüz oldukça ulaşılabilir bir hale geldi. Bu noktada tüm destekleri için Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com