Ana Sayfa Kültür & Sanat 28 Temmuz 2024 38 Görüntüleme

13. Çukuryayla Yörük Şenlikleri

Kemer Belediyesi’nin destekleriyle Kemer Yörükler Derneği tarafından düzenlenen 13. Çukuryayla Yörük Şenlikleri, Kemer’in en yüksek yaylalarından olan Çukuryayla’da gerçekleştirildi.

 

Çukuryayla’da organize edilen şenliğe, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Cumhuriyet Başsavcısı Gamze Almalı, Kemer Jandarma Komutanı Ömer Seyhan, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Derya Baytekin, Kemer Belediyesi Meclis Üyeleri Semih Top ile Mehmet Akın, Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal, Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turhan Aslan, Torosların son göçer yörüğü Ali Karakoyunlu ve vatandaşlar katıldı.

 

Temsili Yörük göçüyle başlayan şenlik, çoban ateşinin yakılmasıyla devam etti. Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, temsili yörük göçünde şenlik alanına at sırtında girdi.

 

Keçi derisinde yayık ayranının da yapıldığı şenlikte damat tıraşı, Yörük düğünü, gelin alma, halat çekme yarışı, çuval yarışı, yumurta yarışı düzenlendi. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlik, davetlilerden büyük alkış aldı.

 

Şenlik kapsamında yörük beyi seçimi de yapıldı. Kemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bolat Ünsal Kemer Yörük Beyi olarak seçildi.

 

Şenlikte, sahne alan Enver Çatal, Ege Bölgesi’nin sevilen yörük şarkılarını seslendirerek davetlileri eğlendirdi.

 

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, şenlikte yaptığı konuşmasında, şenliğe katılmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

 

Yörük şenliklerinin geçmişi ve özü hatırlamaya ve hatırlatmaya dayalı organizasyonlar olduğunu ifade eden Kaymakam Solmaz, “Özellikle genç neslin atasını öğrenemeden hayatını sürdürdüğü dönemlerde maalesef özünü kaybetmiş bir nesil ortaya çıkmaya başlıyor. Yörüklük, Cumhuriyetin özünde ve mayasında olandır. Bizler Kurtuluş Savaşı’nda Ata’mızın söylediği “Ey ağalar beyler, Toroslara çıkın bir bakın. Nerede kara bir Yörük çadırı görürseniz, dumanı da tütüyorsa dünyada hiçbir güç bizi asla yenemez.” sözüyle gençlerimizi büyütmeliyiz. Kemer, Toroslarda yörük kültürünü en iyi şekilde yaşayan yerlerden biri. Yörüğün sözü aslında mertliğin getirdiğidir. Dağda bayırda yaşantı vardır ama yörükler en özgür insanlardır. Her zaman kendi kararlarını kendileri verir. Mayalarındaki o temizlikten dolayı aldığı kararlar kendi menfaatleri için değil ülkesine değer katmak içindir. Bizler bu şenliklerin devamını istiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ise yörüklüğün çok önemli olduğuna işaret ederek, “Yörük kültürünü devam ettirmemiz lazım. Yörük, merttir, yiğittir, çalışkandır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zaten yörüklerle ilgili sözünü hepimiz biliyoruz. Bu tür organizasyonlar emek ister. Ben şenliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turhan Aslan ise ilk Çukuryayla Yörük Şenliği’ni 2009’da yaptıklarını hatırlatarak, “Şenliklerimizi daha önce Ovacık Yaylası’nda ve Kemer’de de yaptık. Bu yıl tasarruf tedbirleri var ama Kemer Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu’na elimizdeki imkanlarla bu yıl Çukuryayla’da yapmak istediğimizi söyledik. Kendisi de bize her türlü desteği verdi. Kemer Belediyesi olmazsa bu şenlikler olmaz. Şenliğin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com