Ana Sayfa Yaşam 19 Temmuz 2024 52 Görüntüleme

Gayrimenkul Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor!

SPK’nın 17 Temmuz 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemesi ile gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) proje gayrimenkul yatırım fonu modeli ile yeni gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açıldı.

Gayrimenkul arzının artmasına katkı sunacak “Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği”ndeki yeni düzenleme ile GYF kurulmasına imkân sağlayan birtakım esaslarda güncellemeler yapıldı. Düzenlemeye göre gerekli tüm izinlerinin alınmış, projesinin hazır ve onaylanmış, inşaata başlanması için yasal gerekliliği olan belgelerin tam olan, teminatlandırılması mevzuata uygun işleyecek ve bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrılmış olduğu hususları değerleme kuruluşlarınca hazırlanacak bir rapor ile tespit edilen gayrimenkul projelerine yatırım yapmak için de gayrimenkul yatırım fonları kurulabileceği belirlendi. Kurulan bu fonlar unvanlarında “proje gayrimenkul yatırım fonu” ibaresine yer verebilecekler.

Bugüne kadar gayrimenkul yatırım fonları başta olmak üzere gayrimenkule erişimin demokratize edilmesi adına birçok platformda sürece aktif katkı sunan ve aynı zamanda Metafor Ankara projesinin sahibi View Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali İmran Bozdoğan gayrimenkul yatırım fonları düzenlemesi ve proje gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin bu kritik gelişmenin sağladığı güvenli yatırım altyapısının yeni gayrimenkul projelerinin önünü açacağına ve sektöre can suyu olacağına dikkat çekti.

Bozdoğan, “Gayrimenkul yatırım fonları ve proje gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik gerçekleşen bu önemli gelişmenin gayrimenkullerin menkulleşmesi ve erişilebilir hale gelmesinde kritik öneme sahip olduğuna inanıyoruz. View Yapı olarak gayrimenkul yatırım fonlarını stratejimizin önemli bir parçası olarak görüyor; bu konuda uzun süredir global ve yerel çalışmalarla da süreçleri takip ediyoruz. Halihazırda Metafor Ankara projemizin Metafor AVM odağındaki metrekare bazlı AVM Yatırımı yaklaşımımız ile gayrimenkul yatırımcılarının bu yenilikçi yatırım modelleri ile tanışmasına da öncülük ediyor olduğumuzdan ötürü bu gelişmelerin sektörümüze katacağı değerin farkındayız. Önümüzdeki dönemdeki yeni projelerimiz ve yatırımlarımız için de bu inovatif yatırım yöntemlerini odağımıza alacağız. Gayrimenkul yatırımcılığının; proje gayrimenkul yatırım fonu gibi otoritelerce düzenlenmiş, uçtan uca yapılandırılmış ve denetlenebilir bir bağlama oturması proje geliştiricileri de yatırımcıları da yeni gayrimenkul yatırımı yapmaya teşvik edecektir. Sektör dinamizmine katkı sunacağına inandığımız bu gelişme ile daha fazla gayrimenkul projesinin önünün açılacağına ve daha fazla yatırımcının gayrimenkul yatırımının avantajlarından faydalanacağına inanıyoruz. Yeni gelişmelerin tüm sektör için hayırlı olmasını diliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com