Ana Sayfa Yaşam 15 Temmuz 2024 38 Görüntüleme

Sosyal platformlar, yalnızlık hissini tatmin edebiliyor…

Yalnızlık çeken ve özgüven problemi yaşayan kişilerin, genellikle sosyal medya üzerinden tanışmaya yöneldiklerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sosyal medya üzerinden tanışmak, yalnızlık hissini gidermek ve motivasyon sağlamak için bir yöntem olabilir.” dedi.

Sosyal platformların evlilik ve ilişkiler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Özgenur Taşkın, “Ortak hobi veya iş bağlantıları üzerinden tanışma, pozitif yönde katkı sağlayabilirken, arkadaşlık uygulamalarının güvenlik ve derinlik açısından negatif etkileri de bulunur. Arkadaşlık sitelerinde çok çeşitli vaatler olabilir ve kişiler flört şiddetine maruz kalabilirler.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sosyal platformlar ve arkadaşlık uygulamalarının ilişkiler ve evlilik üzerindeki etkilerinden bahsetti.

Özgüven problemleri ve yalnızlık arkadaşlık platformlarına yönlendiriyor

Birçok insana ulaşmaya olanak sağlayan çeşitli arkadaşlık uygulamaları olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, insanların neden bu uygulamalara ihtiyaç duyduğu sorusunu, “Dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz ve insanlar olarak ilişki kurmaya ihtiyaç duyarız. Sosyal platformlar, kolay iletişim ve ilişki ortamları oluşturarak yalnızlık hissini tatmin edebiliyor.” şeklinde yanıtladı.

Kliniklerde sıklıkla ‘kendimi yalnız hissediyorum, ilişki kuramıyorum, özgüven problemim var’ diyen danışanlarla karşılaştıklarını dile getiren Özgenur Taşkın, “Bu kişiler, özgüven problemlerini çözmek amacıyla, ‘bir arkadaşım var, biriyle flört ediyorum, biriyle görüşeceğim’ ya da ‘hayatıma alabileceğim birisi var’ gibi düşüncelerle bu platformlara yöneliyorlar.” dedi.

“Sosyal platformlarda tanışan, aşkı bulan ve evlenen insanlar da var”

Bu platformları doğru ve verimli kullanmanın ya da sadece haz odaklı kullanmanın farkını anlamanın önemli olduğunu vurgulayan Özgenur Taşkın, “Haz odaklı kullanım kişilere daha sonra büyük sıkıntılar yaşatabilir, kandırılma veya aldatılma risklerini artırabilir.” uyarısında bulundu.

Sosyal çevresi dar olan kişilerinse başkalarına ulaşma şansı olabileceğini belirten Özgenur Taşkın sözlerine şöyle devam etti:

“Sosyal platformlarda tanışan, aşkı bulan, ilişki kuran ve evlenen insanlar da var. Danışanlarım arasında da sosyal platform üzerinden tanışıp evlenen ya da ilişkisini sürdüren kişiler var. Ancak burada filtreleme yapmak gerekiyor; beklentilerimizin ne olduğunu, bir arkadaşlık mı, aşk mı, flört mü ya da iş için bir buluşma mı aradığımızı iyi değerlendirmeliyiz. Ayrıca sosyal medyada tanıştığımız kişilere karşı biraz şüpheci olmalıyız çünkü insanlar çevrimdışı ortamlarda jest, mimik ve konuşma tarzlarından anlaşılabilirken, sosyal platformlar üzerinden bu mümkün olmayabilir. Güvenli buluşmalar yapmak, açık alanlarda buluşmak ve yakınlarımıza haber vermek önemlidir.”

İlişki arayışında sosyal medya dikkatli kullanılmalı 

Sosyal medya platformlarında tanışmak ile arkadaşlık uygulamalarını ayırmak gerektiğini de ifade eden Özgenur Taşkın, “Örneğin ortak bir hobi üzerinden tanışan kişiler, bu aktiviteye katıldıklarında sosyal bir ortamda olmalarında bir mahsur görülmeyebilir. Ancak arkadaşlık sitelerinde çok çeşitli vaatler olabilir ve kişiler flört şiddetine maruz kalabilirler. Flört şiddeti, aşk bombardımanı, ardından kaybolma ve kişinin değersizlik hissini tetikleme gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden ilişki arayışında sosyal medyayı şüpheli ve filtreleme sistemi üzerinden kullanmalıyız.” dedi.

Yalnızlık çeken ve özgüven problemi yaşayan kişilerin, genellikle çevresinde tanışabileceği kişi sayısı az olduğu için sosyal medya üzerinden tanışmaya yöneldiklerini de dile getiren Özgenur Taşkın, “Sosyal medya üzerinden tanışmak, yalnızlık hissini gidermek ve motivasyon sağlamak için bir yöntem olabilir. Ancak bu kişiler, sosyal fobi nedeniyle yüz yüze buluşmaktan kaçınabilirler.” şeklinde konuştu.

Sosyal platformların, evlilik ve ilişkiler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri var

Bağlanma kuramları ve ilişki kurma ihtiyacının, doğduğumuz günden itibaren başladığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “İlk bağlandığımız kişi annemizdir ve bu bağlanma kuramı zamanla çevremizdeki diğer kişilerle kurduğumuz ilişkilerle devam eder.” dedi.

Haz odaklı ilişkilerin hızlı tükendiğini ve flört şiddetine neden olabildiğini vurgulayan Özgenur Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:

“Karşımızdaki kişinin niyetinden emin olmak, ilişkinin derinliği ve bağlanma stilini anlamak açısından önemlidir. Bağlanma kuramları, derinliği olan ilişkilerin insan ruhunu besleyip iyileştirdiğini göstermektedir.

Sosyal platformların yaygınlaşması, evlilik ve ilişkiler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ortak hobi veya iş bağlantıları üzerinden tanışma, pozitif yönde katkı sağlayabilirken, arkadaşlık uygulamalarının güvenlik ve derinlik açısından negatif etkileri de bulunmaktadır. Dolayısıyla, bu platformların verimli ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com