Ana Sayfa Yaşam 9 Temmuz 2024 47 Görüntüleme

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi 2024 Çalıştay Raporu’nu Yayınlandı

Mayıs ayında düzenlenen çalıştayda, Türkiye’nin yapay zeka stratejisini gerçekleştirebilmesi için ortaya koyması gereken “Yapay Zeka Seferberliği”nin önemli adımları ve geleceğe yönelik hedefleri belirlendi. 

Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) düzenlediği çalıştayda, özel sektör temsilcileri, teknoloji şirketleri yetkilileri, girişimciler, akademisyenler, basın mensupları, kamu ve STK temsilcileri gibi Türkiye’deki yapay zeka ekosistemine yön veren birçok farklı paydaşı bir araya getirdi.

TRAI 2024 Çalıştayı kapsamında yapay zeka gündemi, ekosistem iş birlikleri, Türkiye’nin yapay zeka stratejisi ve global ölçekte Türkiye’ye rekabet avantajı sağlayacak çalışmalar konuşuldu. Çalıştay kapsamında ortaya çıkan “Yapay Zeka Seferberliği” için atılması gereken somut adımlar belirlendi.

Yapay Zeka Seferberliği: Ortak Vizyon ve İş Birliği

TRAI Çalıştay raporunda ,“Yapay Zeka Seferberliği” için ülkemizin yapay zeka teknolojisine yönelik kaynaklarını ve  kabiliyetlerini kullanması, bu kapsamda gerçekleşecek ekosistem iş birliklerinin önemi ve kamu, özel sektör, akademi, girişimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışarak bir vizyon geliştirmesinin gerekliliği vurgulandı. 

Dijitalleşme Altyapısı ve Stratejik Konum: Türkiye’nin Güçlü Yönleri

Çalıştay raporunda yer verilen SWOT analizine göre, Türkiye’nin dijitalleşme altyapısı, stratejik coğrafi konumu ve genç nüfus gibi güçlü yönleri ön plana çıkıyor. Bu avantajlar, Türkiye’nin yapay zeka teknolojilerini benimsemesi ve geliştirmesi için büyük bir potansiyel sunuyor. Raporda; sağlık, otomotiv, tarım, savunma sanayi gibi kritik sektörlerde yapay zeka uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemi aktarılıyor.

Veri Kültürü ve Yetkinlik Geliştirme: Başarının Anahtarı

Yapay zeka seferberliğinin başarılı olabilmesi için veri kültürü ve yetkinlik geliştirme konuları büyük önem taşıyor. Veri okuryazarlığının artırılması, veri güvenliği ve etik kullanımın sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, toplumun her kesiminde yapay zeka yetkinliklerinin artırılması ve bu alanda eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.

 

“Türkiye’nin yapay zeka konusunda gidecek yolu var”

Türkiye’nin yapay zeka konusunda gidecek yolunun olduğunun altını çizen TRAI Direktörü Can Sinemli şunları söyledi: “Ekosistemin büyümesi ve gelişmesi teşvik edilmeli, yapay zeka projeleri ve araştırma-geliştirme faaliyetleri artırılmalı. Ayrıca, yetkinlik konusu da önemli. Ülkemizin değerli beyinlerinin yapay zekaya yönlendirilmesi ve bu alanda gelişmeleri sağlanması gerekli. Etik ve güvenilir yapay zeka alanında çalışmaların artmasına dair endişeler göz önünde bulundurulup bu konudaki araştırma ve çözümler için kaynak ayrılmalı. Bu kapsamda, teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve akademiler ile iş birliği halinde olmak da büyük önem taşıyor.”

“Etik, hukuk ve politika boyutlarının dikkatle ele alınması gerekiyor”

Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesinin, beraberinde pek çok fırsat ve avantaj getirdiğini belirten Sinemli, “Bu teknolojilerin etik, hukuk ve politika boyutlarının dikkatle ele alınması gerekli. Yapay zeka uygulamalarının güvenli, adil ve sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması, toplumsal kabulü ve sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip. Etik ilkelere uyum, bireylerin haklarının korunması ve veri güvenliği gibi konular, yapay zekanın toplum üzerindeki etkilerini olumlu yönde şekillendirmede temel taşlar olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda yapay zekaya ilişkin mevzuat ve politikaların güncellenmesi, teknolojinin potansiyel zararlarından korunmayı ve toplumun geniş kesimlerinin bu yeniliklerden faydalanmasını sağlar. Bu bağlamda, Türkiye’nin yapay zeka ekosisteminin etik, hukuki ve politik boyutlarını ele almak, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücümüzü artıracak ve teknolojinin toplumla uyumlu bir şekilde entegrasyonunu sağlamaya yardımcı olur” açıklamasında bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com