Ana Sayfa Yaşam 26 Haziran 2024 69 Görüntüleme

Belçika-Türkiye Göç Anlaşması’nın 60. yılı kutlanıyor

Türkiye ile Belçika arasında 16 Temmuz 1964’te imzalanan İş gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü coşkuyla kutlanıyor. 1963-1965 yılları arasında başlayan ilk göç dalgasında Afyon, Eskişehir ve Kayseri illeri ağırlıklı olmak üzere 22 bin kişinin taşındığı Belçika’da, bugün 250 binin üzerinde Türk kökenli vatandaş yaşıyor. Belçika’nın ülke ekonomisine emeği ve iş gücüyle katkıda bulunan Türk kökenli vatandaşlar, bugün iki ülke arasındaki kültürel zenginliği artırırken ticaret hacminin gelişmesine de katkıda bulunuyor. Öyle ki Türkiye, Belçika’ya 2022 yılında 4.78 milyar dolar, 2023 yılında ise 4.36 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Belçika’dan da 2022 yılında 4.24 milyar dolar, 2023 yılında ise 4.30 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Bu dengeli ticaret hacmi, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Merkez Bankası verilerine göre de 2002-2023 döneminde ülkemizdeki Belçika kaynaklı doğrudan yabancı yatırımlar 9 milyar doları bulurken, 2001-2022 yılları arasında Türkiye’den Belçika’ya yapılan doğrudan yatırımlar 5.7 milyar dolar oldu.

 

NÜFUS 60 YILDA 10 KAT ARTTI

26 Haziran’da Belçika İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Belçika Başkonsolosu Bay Tim Van Anderlecht, Türkiye ile Belçika arasındaki kültürel, ticari ve ekonomik gelişmeleri paylaştı. 16 Temmuz 1964’te Türk işçilerin Belçika’ya göçünü kolaylaştırmak amacıyla Belçika ve Türkiye arasında imzalanan Göç Anlaşması’nın 60. Yılı’nın kutlandığına dikkati çeken Van Anderlecht, “Bu anlaşmayla iki ülke arasında güçlü bir işbirliğinin de temelleri atıldı. 1963-1965 yılları arasında başlayan ilk göç dalgasında Afyon, Eskişehir ve Kayseri illeri ağırlıklı olmak üzere 22 bin kişinin taşındığı Belçika’da, bugün 250 binin üzerinde Türk kökenli vatandaş yaşıyor. 60 yılda nüfus 10 katın üzerinde arttı. Bu kişiler Belçika ekonomisine iş gücü ve emeğiyle katkı sunuyor” dedi.

 

8.66 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Türkiye ile Belçika arasında 60 yıldır hem kültürel hem de ekonomik olarak bağlarının her geçen yıl daha da güçlendiğini vurgulayan Van Anderlecht, “Türkiye ile Belçika arasında 2022 yılında 8.494 milyar dolarlık ticaret gerçekleşirken, 2023 yılında bu rakam 8.66 milyar dolara yükseldi. İki ülke arasında dengeli bir ticaret hacmi var. Hedef ise en kısa sürede bu rakamı daha da yukarıya taşımak” ifadelerini kullandı.

 

DOĞRUDAN YATIRIMLARA POZİTİF ETKİ

Göç anlaşmasıyla birlikte iki ülkenin kültürel olarak birbirini daha yakından tanıdığına dikkati çeken Van Anderlecht, bu durumun doğrudan yatırımları da pozitif etkilediğini kaydetti. Van Anderlecht, “Öyle ki bugün Türkiye’ye yatırım yapan Bekaert, Betafence, Puratos, La Lorraine, Soudal, Katoennatie, Essers, Ontex, Reynaers Aluminium gibi Belçikalı şirketlerimiz var. Bu şirketlerimiz Türkiye ekonomisi ve istihdamına güçlü bir katkı sunuyor” diye konuştu. 2002-2023 yılları arasında Belçika’dan doğrudan yapılan yatırım miktarının 9 milyar doları bulduğunu anlatan Van Anderlecht, Türkiye’ye yatırımların devam edeceğini kaydetti.

 

BELÇİKA’YA 5.7 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Son yıllarda Türk şirketlerinin de Belçika’ya yatırımlarını artırdığını aktaran Van Anderlecht, “Bunlar arasında dev satın almalar da oldu. Örneğin Türk şirketi Ülker’in Godiva’yı satın alması çok güçlü bir yatırım oldu. Yine Ciner Grubu Belçika’nın Lommel şehrinde bir cam fabrikası inşa ediyor. Bu da Belçika açısından önemli bir yatırım. Verilere göre 2001-2022 döneminde Türkiye’den Belçika’ya yapılan doğrudan yatırımlar 5.7 milyar doları buldu” şeklinde konuştu.

 

BELÇİKA ŞİRKETLERİ AB DIŞINDAN ELEMAN ALACAK

“Önümüzdeki dönem için yeni Türk işçi ihtiyacı var mı?” sorusuna da yanıt veren Van Anderlecht, şunları anlattı: “Belçikalı işverenler, Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki ülkelerden yüksek eğitimli çalışanları ve bazı spesifik orta vasıflı profilleri doğrudan işe alabiliyor. Düşük vasıflı darboğaz iş ilanları için işverenler, bir iş ilanı 9 haftadan uzun süre açık kalırsa EEA dışından işe alım yapabiliyor. Belçika’da çalışmak isteyen bir Türk’ün bir Belçika şirketi ile istihdamında eksik olan mesleği için bir iş sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Daha sonra Belçikalı işveren, çalışma izni başvurusu yapıyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com