Ana Sayfa Kültür & Sanat 22 Mayıs 2024 70 Görüntüleme

Maria Turri'nin “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?" Semineri Seyirciyle Buluştu

Seminer hali hazırda Turri ile çalışma yürüten öğretim üyesi Dr. Özgül Akıncı, klinik psikolog Tuğba Kocaefe ve Şehir Tiyatroları yönetmenlerinden ve ÇGSM Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu moderatörlüğünde ilerledi.

Seminere tiyatro alanında profesyonel oyuncu, yönetmen, yazar, dramaturg, psikanalist, kültür araştırmacısı, sosyolog ve çeşitli alanlarda eğitim alan öğrencilerden katılım oldu. Seyircilerle soru cevap şeklinde interaktif  olarak ilerleyen seminer aynı zamanda İBB Şehir Tiyatroları sosyal medya hesaplarından canlı olarak      yayınlandı.

Maria Turri, tiyatroda seyirci deneyiminin, bilinçdışını da içeren karmaşık algı süreçlerini kapsadığını, seyircilerin bilinçdışı duygulanımlarının tiyatronun sosyal değerinin taşıyıcısı olduğunu ve henüz bu konunun çok fazla çalışılmadığını aktardı. Turri’ye göre tiyatrodaki bilinçdışı duygulanımsal süreçler, psikanalitik aktarımı aynalamakta. Karakter, oyuncu ve seyircinin bilinçdışı süreçleri birbirini dönüştürmekte.

Maria Turri seminerde Londra Shakespeare Globe Theater’da seyircilerin erken modern tiyatro metinlerindeki komik karakterlere nasıl tepki verdiklerini incelediği deneysel çalışmayı, örneklerle aktardı. Trajik olanla komik olanın seyirci tarafından nasıl güçlü ya da zayıf algılandığına dair bilgiler  verdi. Bu verilerin istatistiksel açıdan kanıtlanabilir veriler olduğunu aktardı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com