Ana Sayfa Yaşam 1 Nisan 2024 98 Görüntüleme

Otizmli bireylerin erken teşhisine ve özel eğitim sürecine dikkat çeken proje

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi yeni bir sosyal sorumluluk projesini daha hayata geçirdi. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan’ın üstlendiği “Toplumda Otizm Farkındalığının Sağlanması ve Bilgilendirilmesi” başlıklı proje otizmli bireylere yönelik toplumsal bilincin artırılmasını hedefliyor. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin yer aldığı projede, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burcu Özbaran, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Diken, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Girli, Maltepe Üniversitesinden Dr. Ersin Ufuk Timuçin ve Otizm Dernekleri Federasyon Başkanı Ergin Güngör araştırmacı olarak yer alıyor.

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Topluma katkı misyonu hedefiyle Fakülte olarak farklı alanlarda sosyal sorumluk projelerine önem veriyor ve bunlar için nitelikli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hocamız Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan’ı  ve ekibini  gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesi dolayısıyla tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Farkındalık sağlayarak bilgilendirecek”

Projenin amacına değinen Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Otizmlilerin gelişimine yönelik tek bilimsel gerçek, erken dönemde kaliteli ve yoğun özel eğitim olması nedeniyle ülkemiz genelinde erken teşhis edilemeyen otizmli bireylerin olması bir sorun olarak tespit edilmiştir. Projede, öncelikle otizmli bireylerin gelişimlerine yönelik en önemli unsurlar olan erken teşhis ve erken özel eğitim sürecine dâhil olmaları gerektiğine dikkat çekerek, toplumsal bilincin artmasına katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

Proje hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Hedef kitle olarak başta anne baba adayları, pedagoglar, eğitimciler olmak üzere toplumu oluşturan bütün bireyler açısından otizm konusunda farkındalık yaratmayı ve bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bu noktada bir kısım otizmlinin hayat çizgisine pozitif katkı sağlanacak ve bilgilendirilecek. Proje ekibi olarak otizmli bireylerin temel insan haklarına vurgu yaparak da sosyal hayata katılımları, akademik eğitim ortamlarından dışlanmadan yararlanmalarına da katkı sağlamayı düşünüyoruz. Projenin faaliyet aşamasında,  velilerin, eğitmenlerin, öğrencilerin bireysel ya da grup halinde asenkron olarak izleme fırsatı bulabilecekleri video içerikleri üretilecek. Hazırlanan video içerikleri dijital kanallar aracılığıyla otizm konusunda farkındalık oluşması için gerek bu konuya dâhil olan gerekse bilgi almak isteyen toplumun her kesimindeki bireylere sunulacak” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com