Ana Sayfa Kültür & Sanat 4 Ekim 2022 88 Görüntüleme

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Başkent Kültür Yolu Festivali’ne Katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında dün (3 Ekim 2022, Pazartesi) Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşen, ‘Ankara Keçisinin İzinde’, ‘100’e 1 Kala’, ‘Düşlerim Müzede’ ve ‘Sanat Her Yerde’ sergilerinin de arasında bulunduğu toplam 8 sergiyi ziyaret etti. Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz, ziyaretleri sırasında ‘Ankara Keçisinin İzinde’, ‘100’e 1 Kala’ ve ‘Art Meydan: Sanat Her Yerde’ sergilerinde eserleri yer alan sanatçılarla da bir araya gelerek bilgi aldılar. 

 

Sergi ziyaretleri sırasında açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Başkent Kültür Yolu Festivali’nin 1 Ekim'de başladığını hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Bugün burada çok önemli sergiler gezdik. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına 1 yıl kala, 99 sanatçımızın buraya özel olarak hazırlanan 99 ayrı eserle katıldıkları ‘100’e 1 Kala’ sergimiz çağdaş Türk sanatını temsil ediyor. Müzemizin bahçesinde de çok şirin, çok keyifli bir sergimiz var. Bu sergimizde 23 farklı sanatçımızın boyadığı, 23 Ankara keçisi bulunuyor. Sergimiz festival boyunca 23 farklı noktada halkımızla buluşacak ve bu eserlerin festivalimizin en ilgi çeken eserleri olacağına inanıyorum.”

 

‘Kültür Yolu Festivalleri Gelecek Yıl 10 Şehrimizde Olacak’

Kültür Yolu Festivallerine geçen yıl Ekim ayında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başladıklarını, bu yıl Mayıs ayında ise Beyoğlu ve Başkent olmak üzere iki şehirde devam ettiklerini hatırlatan Bakan Ersoy, festivalleri tüm Türkiye’ye yayma kararı aldıklarını söyledi. Bakan Ersoy, “Bildiğiniz gibi Kültür Yolu Festivali'ne katılan şehir sayısı bu yıl beş oldu. Önümüzdeki sene itibariyle de bu sayıyı 10’a çıkarmayı planlıyoruz. Her yıl bu sayıları artırarak devam edeceğiz. Bizi sevindiren nokta daha fazla sanatçımızın bu festivallere katılması, daha fazla sanatçımızın kendisinin başvurarak ‘ben de yer almak istiyorum’ demesi” diye konuştu. 

 

Eylül ayında Troya Kültür Yolu Festivali’yle Kültür Yolu Festivallerini başlattıklarını ve ardından Konya Mistik Müzik Festivali’ni gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Ersoy, 1 Ekim’de Başkent Kültür Yolu ve Beyoğlu Kültür Yolu Festivallerinin başladığını hatırlatarak, şunları söyledi:

 

“Diyarbakır’da 8 Ekim’de başlayacak olan Sur Kültür Yolu Festivali ile kültür ve sanatı Türkiye’nin en batısından en doğusuna kadar taşımış olacağız. Önümüzdeki yıl da nisan ayında önce Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı’nı ve sonrasında İzmir'de Efes Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştireceğiz. Eylül 2023’te ise Gaziantep Kültür Yolu Festivali’ni yapacağımız kesinleşti. İki şehrimizi daha festival programına dahil ederek önümüzdeki sene Kültür Yolu Festivallerinin sayısını 10’a çıkaracağız. İnşallah her sene de festivallerin sayısını arttırarak devam edeceğiz.”

 

‘Ankara Keçisinin İzinde’ Sergisi 23 Noktada Sergilenecek

Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz tarafından dün ziyaret edilen, Ankara keçisinin ününün yeniden hatırlanması ve geleceğe taşınmasını amaçlayan ‘Ankara Keçisinin İzinde’ sergisinde 23 farklı sanatçı tarafından boyanan keçiler yer alıyor. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin bahçesinde bulunan ve 23 keçi ile Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’e atıfta bulunan sergi, festival süresince Ankara’nın 23 değişik noktasında sanatseverlerle buluşacak. Sergide Ertuğrul Ateş, Habip Aydoğdu, Süleyman Saim Tekcan, Nihat Kahraman, Ekrem Kadak, Aykut Öz, Asaf Erdemli, Kadir Öztoprak, Hüseyin Arıcı, Ramazan Can, Hasan Pekmezci, Sami Gedik, Hüseyin Yıldırım, Hanefi Yeter, Mutlu Başkaya, Baran Kamiloğlu, Gözde Çelik, İrem Kavruk, İrem Terzi, Zübeyde Koçak, Zeynep Merve Çiçek, Seray Çınar ve Rabia Yaylacı’nın eserleri bulunuyor. 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un dün ziyaret ettiği ‘100’e 1 Kala’ sergisi ise, çağdaş Türk sanatının farklı disiplin ve jenerasyonlarından, akademik kariyere sahip 99 sanatçıyı bir araya getiriyor. Küratörlüğü Beste Gürsu tarafından yapılan sergi Cumhuriyetimizin 99’uncu yılına atıfta bulunuyor. Çağdaş Türk sanatını geniş bir yelpazede anlatan sergide 21’inci yüzyılda Türk sanatına yön veren ustalar ile önümüzdeki süreçte gelecek vadeden gençlerin eserleri bir arada sergileniyor. Sanatseverler 99 farklı eseri izlerken, Türk sanatının değişim ve gelişim sürecine de tanıklık etme şansı yakalıyor.

 

Başkent Kültür Yolu Festivali’nin en gözde etkinlikleri arasında yer alan, Türk resim sanatına emek ve gönül vermiş sanatçılarımızın şehrin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri ‘Art Meydan: Sanat Her Yerde’ sergisini de ziyaret eden Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz, sanatçı Mehmet Ali Doğan’ın küratörlüğündeki sergide yer alan eserleri de inceledi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde yer alan ve çocukların hayal güçlerini özgürce kullanarak, istedikleri teknikte tamamladıkları resimlerin yer aldığı ‘Düşlerim Müzede’ sergisini de ziyaret etti. 

 

Türk Kahvesinden NFT Sergisine 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, daha sonra Etnografya Müzesi’ne geçerek 16’ncı yüzyıldan günümüze kadar kültürümüzde yer edinen kahvenin çekirdek halinden telve haline gelene kadarki işlemlerinde kullanılan materyallerin yer aldığı ‘Türk Kahvesi: Gönlü Hoş Olanda Kalır’ sergisini ziyaret etti. 

 

Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz, Birleşmiş Milletler Cam Yılı kapsamında İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde düzenlenen ve 25 sanatçının özgün çalışmalarından oluşan ‘Sanatsal Cam Sergisi’ni de gezdi. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Gelecek Gençlerin: Kültür Endüstrilerine Destek Programı’ kapsamında genç katılımcıların ‘Ankara’ teması ile gerçekleştirdikleri ‘Başkenti Hayallerinle Dijitale Taşı’ NFT sergisini de ziyaret eden Bakan Ersoy ve Bakan Yardımcısı Yavuz, dün son olarak Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe üzerinden başka dillere geçmiş kelimelerin gösterildiği ‘Türkçe Verintiler’ sergisini de gezdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com