Ana Sayfa Kültür & Sanat 14 Mayıs 2022 124 Görüntüleme

12. Kocaeli Kitap Fuarı muhteşem bir şiir gecesiyle kapılarını açtı

12. Kocaeli Kitap Fuarının özel açılış gecesinde şairler sultanı Necip Fazıl Kısakürek şiirleriyle anıldı.

 

Türkiye’nin ziyaretçi sayısı, etkinlik ve katılımcı açısından en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl Kongre Merkezi’nde 12. kez kapılarını açtı. Pandemi sürecinde 2 yıl yapılamayan kitap fuarı hasreti son buldu. Özlem duyulan Kitap Fuarının bu yıl ki ana teması ‘’şiir’’ olarak belirlendi. 12. Kocaeli Kitap Fuarının Açılış Özel Programında Necip Fazıl Kısakürek eserleriyle anıldı. Necip Fazıl Kısakürek’in bir şiirinden ismini alan “Durun Kalabalıklar” özel açılış programında televizyon programcısı usta yorumcu İbrahim Sadri, üstadın birbirinden güzel şiirlerini seslendirirken sanatçı Yücel Arzen ise Kısakürek’in eserlerinden bestelediği 6 şarkısıyla bir konser verdi. Fuara hasret kalan Kocaelili kitapseverler bu yıl düzenlenen etkinlik ve programa ayrı bir ilgi gösterdi.

 

PROGRAMA GENİŞ KATILIM

14 Mayıs-22 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak 12. Kocaeli Kitap Fuarı’nın açılış törenine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Emine Zeybek, İlyas Şeker, Mehmet Akif Yılmaz, Gebze Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Aslan, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, MKYK Üyesi Serpil Yılmaz, MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, Onur Konuğu Prof. Dr. Nurullah Genç, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, il ve ilçe protokolü ve çok sayıda kitapsever katıldı.

 

KİTAP DEYİP GEÇMEYİN OKUYUN

Bu yıl ki Kitap Fuarı Onur Konuğu Prof. Dr. Nurullah Genç oldu. Sanat, edebiyat ve fotoğraf sanatı alanında çok sayıda ödülü, çeşitli mesleki eserleri, şiir ve romanları bulunan Nurullah Genç, açılışta konuşma yaparak, ”Onur konuğu olarak Kocaeli Kitap Fuarı’nda bulunmaktan bir Kocaelili olarak gurur ve mutluluk duyuyorum. Özlemişim Kocaeli’yi, benim için çok önemlidir Kocaeli. Fotoğraf sanatına da burada başladım. Bir örümceğin fotoğrafını çekebilmek için 45 dk bekledim, örümcek çekirgeyi bir anda sarmalayınca anladım ve tefekkür ettim. Sana yakışan insanca davranmaktır, suskunken tefekkür etmektir. Dünyaya bir vezir gerek o benim ülkemdir. Türkiye, İslam dünyasının minaresidir. Adaleti koruyacak bir ülke varsa o da Türkiye’dir. Bize düşen okumaktır, bizler en iyisi olmalıyız. Doktorsak en iyisi olmalı, mühendis mi en iyisi olacaksın ki bu dünyaya adalet hükmetsin okuyun kardeşlerim kitap deyip geçmeyin okuyun ve deyin ki Allah’u ekber” dedi.

 

“FUAR OKUMA ALIŞKANLIĞIMIZI ARTIRACAK”

Başkan Büyükakın da konuşmasında, Kocaelililerin fuarı çok özlediğini, kitap meraklılarının reyonlarda gezmesi, tekrar yazarlarla buluşmasının mutlululuğunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Büyükakın, “Kocaeli Kitap Fuarı artık Doğu Marmara’nın kitap fuarı oldu. Sadece Kocaeli değil, yakın illerden de buraya geliyorlar. Belediyeler içerisinde düzenlenen en büyük kitap fuarı Kocaeli Kitap Fuarı oldu. Onur konuğumuz Nurullah Genç’e teşekkür ediyorum. Bu yılın bir diğer güzelliği Necip Fazılı Kısakürek’i anmak oldu. Şiir temalı kitap fuarında üstadı anmasak olmazdı. Her geçen gün artarak devam edecek bir kitap fuarı olacağına inanıyorum. Yeryüzünde Allah’ın ayetleri vardır, hakkıyla bakmayı bilenler için. Tefekkür ve tezekkür ederek, düşünerek baktığımızda görebiliriz. Adaleti, ilmi anlamak ve görmek için öncelikle okumak gerekiyor. Okumak içinde bu organizasyonlar gerekiyor. Kitap Fuarı bu şehre renk katıyor. İnşallah yeniden buradan medeniyet ağacı yükselir“ ifadesini kullandı.

 

‘’KOCAELİ KİTABIN, TEKNOLOJİNİN BAŞKENTİ’’

Milletvekili Yılmaz, “Dallarında çiçek değil kitap açan bir memleketin çocuklarıyız biz. Bizim değerlerimize tüm dünyanın ihtiyacı var. Var oluş gayemizi dünyada adaleti ve medeniyeti kitaplardan öğrenmemizi isteyen bir medeniyetin mirasçılarıyız. Zulmü engellemek adına bilgi hikmet ilim her alanda güçlü bir Türkiye’yi kitapla yücelten, ‘Bilgi değerli bir nimettir nerede görürseniz alın diyen bir ilme sahibiz. Kocaeli’yi kitabın, bilginin, teknolojinin başkenti olarak görüyoruz. Böyle devam edeceğine inanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Büyükakın’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

ONUR KONUĞUNA HEDİYE

Konuşmaların ardından Başkan Büyükakın, fuarın onur konuğu yazar Nurullah Genç’e Özel Albüm takdim etti. Necip Fazıl Kısakürek’in anıldığı, insanı mest eden, duygulara dokunan, şiirle müziğin buluştuğu gecede Kocaeli örnek alınacak bir organizasyona imza attı. Fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri ile birlikte kesildi. Ardından Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinin yazılı olduğu mektuplar yağmur gibi misafirlerin üzerine yağdı. Sanatçılar İbrahim Sadri ve Yücel Arzen için harika bir geceye imza attı. İbrahim Sadri üstadın şiirlerini seslendirirken sanatçı Yücel Arzen Kısakürek’in şiirlerinden bestelediği ‘’Surda bir gedik açtık, Şarkımız bizim, Canım İstanbul, Durun Kalabalıklar, Mansur, Kaldırımlar’’ eserlerini seslendirdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com