Ana Sayfa Yaşam 24 Ocak 2022 120 Görüntüleme

Rosatom ve Ermenistan Yeni Nükleer Birimlerin İnşası İçin İş Birliği Anlaşması İmzaladı

Rusya'nın küçük modüler reaktörlü nükleer santrallerini (SMR) tanıttığı Dubai'deki Expo 2020 kapsamında, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ve Ermenistan Nükleer Santral Yönetimi arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma, Ermenistan’da Rus yapımı yeni nükleer güç üniteleri inşa etmek için iş birliği imkanlarının araştırılmasını içeriyor. 

Anlaşma, Rosatom iştiraklerinden olan Rusatom’un Denizaşırı Bölgeler Başkanı Evgeny Pakermanov ve Ermenistan Nükleer Santrali Genel Müdürü Eduard Martirosyan tarafından imzalandı. Taraflar Ermenistan Nükleer Santrali’nde yeni bir Rus yapımı nükleer güç ünitesi inşa etmek için iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.

Rusatom Denişaşırı Bölgeler Başkanı Evgeny Pakermanov konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Modern Rus nükleer teknolojileri, birçok ülkede kesintisiz güç üretiminde kullanılıyor. Yeni nükleer güç ünitelerinin inşası konusunda iş birliğimizi geliştirmek, sadece Ermenistan’ın gelişimi ve refahını değil ülkelerimizin barış içinde sürdürdüğü komşuluk ilişkilerinin güçlenmesini de sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ermenistan Nükleer Santrali Genel Müdürü Eduard Martirosyan da “Ermenistan, küresel karbondan arındırma yönelimlerini ve modern teknolojinin gelişimini yakından takip ediyor. Ermenistan’ın halihazırdaki tek nükleer santrali ülkenin ihtiyaç duyduğu elektriğin 40’ını üretiyor ve 1977’den beri temiz ve güvenilir bir güç kaynağı olarak hizmet etti. Bu santral hizmet ömrünü tamamladığında, nükleeri ülkemizin enerji üretiminin parçası olarak tutmak istediğimizden, geleceğimiz için dünyanın en gelişmişlerinden olan modern Rus teknolojilerini değerlendiriyoruz” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com