Ana Sayfa Kültür & Sanat 27 Ekim 2021 226 Görüntüleme

Türkiye İş Bankası Müzesi’nin Yeni Sergisi “Bir Asrın Ardından”

Müze, “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisiyle Milli Mücadele destanını hafızalarımızda yeniden canlandırıyor. 250’yi aşkın İstiklal Madalyası’nın da bir arada sunulduğu sergi, 28 Ekimden itibaren ücretsiz gezilebilecek. 

 

Atatürk’ün Samsun’a çıkışının yüzüncü yılında açılan ve büyük ilgi gören İstiklal Sergisi’ni İzmir’e uğurlayan Türkiye İş Bankası Müzesi, yeni sergisi “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer”i 28 Ekim’de ziyarete açıyor. 

Cephelerde Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyen aşamaların yanı sıra Anadolu’nun isimsiz kahramanlarına da özel yer ayıran sergi, farklı koleksiyonlardan derlenen eserlerle bir asrın ardından bu özel dönemi yakından hissetme imkânı sağlıyor. Harp sahalarında bulunan mühimmat parçaları, silahlar, kılıçlar, sıhhi malzeme, pusula, dürbün, telgraf, harita ve benzeri objeleri ile çok sayıda fotoğraf ve filmin yer aldığı sergi, binden fazla parçadan oluşuyor. 

“İstiklal Madalyaları için özel bir bölüm ayrıldı”

Büyük Taarruz ve Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yıldönümüne yaklaşırken Kurtuluş Savaşı cephelerine daha yakından bakan sergi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bağımsızlık mücadelesinin kahramanları da anılıyor. Sergi kapsamında, İstiklal Madalyası mirasçılarına aile büyüklerinin madalyalarının yanı sıra fotoğraf, belge, obje gibi yadigârların ödünç verilmesi için bir çağrı yapıldı. Büyük ilgi gören çağrı sonucunda aileler, koleksiyonerler ve müzeler tarafından ödünç verilen 250’yi aşkın madalyanın yanı sıra pek çok yadigâr, Müzede özel bir alanda ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor. Ödünç verilen madalyalar arasında İsmet İnönü ile İş Bankası’nın Kurucu Genel Müdürü Celal Bayar’ın İstiklal Madalyaları da yer alıyor. 

“Büyük Zafer’e giden yolda önemli kilometre taşlarını ortaya koyuyor” 

 

Müzede, İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, serginin küratörü İzzeddin Çalışlar ve sergi danışmanları Prof. Dr. Mesut Uyar ile Dr. Selim Erdoğan’ın katılımıyla basın mensupları için bir ön gösterim düzenlendi.   

Suat Sözen, ön gösterimde yaptığı konuşmada, “İstiklal” sergisini Milli Mücadele’nin başlangıcının 100. yılı olan 2019’da İstanbul’da Türkiye İş Bankası Müzesi’nde, daha sonra Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde, bu yıl da İzmir’de açtıklarını hatırlattı.  

 

Bugüne kadar 2 milyona yakın ziyaretçiye ev sahipliği yapan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde pek çok sergi gerçekleştirdiklerini ifade eden Sözen, “Büyük Zafer’e giden yolda önemli kilometre taşlarını çarpıcı bir şekilde ortaya koyan bir sergiyi daha ziyarete açmaktan gurur duyuyoruz. Herkesin hafızasında Milli Mücadele’nin, bu ülkenin nasıl büyük fedakârlıklarla ve zorluklarla kurulduğunun yeniden canlanacağına inanıyorum. Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarını anmamıza vesile olan, aile yadigârlarını büyük bir teveccüh göstererek Müzemize ödünç veren tüm aile fertlerini sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi. 

 

Aileler tarafından 250’yi aşkın madalya, 600’e yakın obje, fotoğraf ve belgenin sergi için ödünç verildiğini belirten Sözen,  “Ödünç madalya verilmesiyle ilgili devam eden yoğun bir talep var. Bundan sonra gelecek madalyaları da mekân elverdiği ölçüde sergimize eklemeye gayret edeceğiz. İstanbul’dan Çanakkale’ye Bursa’dan Konya’ya tüm ülkemizden gördüğümüz bu teveccühü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferler ile taçlandırılırsa tam bağımsızlığın kazanılacağı vizyonu ile kurulan İş Bankası’na duyulan güvenin bir simgesi olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.  

 

Müze’ye bağışlanan madalyalar

 

İstiklal Sergisi sırasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhuriyet’in ilan edildiği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk Cumhurbaşkanı seçildiği oturumu yöneten Meclis Başkanvekili merhum Abdullah İsmet Eker’in kızı Mucizat Eker Divringi, babasının İstiklal Madalyası’nı Türkiye İş Bankası Müzesi’ne bağışlamıştı. Daha sonra Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ile Kurtuluş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’nda farklı cephelerde mücadele eden; ayrıca Türkiye İş Bankası’nda 20 yılı aşkın süre görev yapan Osman Nuri Oral’ın torunu Rengin Karan da dedesinin İstiklal Madalyası’nı Müze’ye bağışlamıştı. Bu bağışların pekiştirdiği ilhamla, “Bir Asrın Ardından” sergisinin ana bölümlerinden biri Milli Mücadele’nin kahramanlarını anmak için ayrıldı.

 

Yapılan çağrı sonucunda Müze’ye, ülkemizin dört bir yanından ödünç verilen 251 adet İstiklal Madalyası’nın yanı sıra orijinal madalya beratları, fotoğraflar, kimlik kartları, anı defterleri ve kılıç, kama gibi muharebe eşyaları da sergilenmek üzere teslim edildi. Sergi hazırlık sürecinde madalya sahiplerinden Özden Engin dedesinden, Muammer Eryılmaz ise babasından kendisine miras kalan İstiklal Madalyası’nı Türkiye İş Bankası Müzesi’ne bağışlamaya karar verdi. 

 

Türkiye İş Bankası Müzesi’ne 4 madalya da kalıcı olarak emanet edildi.   

 

Ziyaret saatleri uzatıldı

 

Eminönü’nde bulunan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan sergi, 28 Ekim 2021’den itibaren bir yıl boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.  28-30 Ekim tarihlerine özel olarak ziyaret saatleri 19.30’a kadar uzatıldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com