Ana Sayfa Magazin 12 Ekim 2021 183 Görüntüleme

Mariza “Fado benim kaderimdi”

“Fado’nun Divası” olarak anılan, Unesco’nun “Kültürel Miras” listesine aldığı Fado geleneğine çağdaş bir yorum katan Mozambik asıllı sanatçı Mariza; müzik kariyeri, yeni çıkardığı “Mariza sings Amelia” adlı albümü ve kendisine ait merak edilen her şeyi MAG Ekim sayısında anlattı.

Amalia Rodrigues’in adını taşıyan Vakıf tarafından “Fado’nun Sesi” unvanını alan ve“Mariza sings Amelia” isimli yeni albümünü Fado severler ile paylaşan Mariza “Amelia, müziğe başladığım ilk zamanlardan beri hayranlık duyduğum, Fado’yu dünyaya duyuran bir isim. Bence Fado’nun kraliçesi. Bu albüm müzik kariyerimin yirminci yılını geride bırakmamın şerefine Amelia’ya bir saygı duruşudur. Jaques Morelenbaum’un ses olarak katkı sağladığı, dinleyicilerden çok güzel tepkiler alan bir albüm oldu” açıklamasında bulundu. Türk dinleyicisi ile arasında özel bir bağ oluştuğunu ifade eden Mariza “Türk dinleyicisi de Akdeniz coğrafyasındaki diğer insanlar gibi tutkulu. Duygularını coşkuyla ifade ediyor. Sahnede şarkılarımı söylerken, sözlerini anlamasalar bile hüzünlerini derin yaşadıklarını hissedebiliyorum”dedi.

Fado’nun dünya müziği içerisinde böylesine özel bir kazanmış olmasının sebebini, duyguları en içten anlatan müzik türü olmasına bağladığını söylen Mariza,“Fado, Portekiz’e özgü, dünyada iyi bilinen bir folk müzik türü. Lizbon sahillerindeki öyküleri anlatıyor. Gidip de geri dönmeyen denizcilerin arkasından yakılan ağıtlar, ayrılık ve acıyı anlatan aşk hikâyelerini anlatan bir müzik. Bence dünya müziği içerisinde bu kadar sağlam ve köklü bir yeri olmasının en önemli sebebi Fado’nun ayrılığı ve acıyı en içten anlatan müzik türü olmasıdır. Portekiz gitarı, şarkıcının sesiyle harmanlanıp güçlenirken, hüzün ayrılık gibi duygular Fado şarkıcısının sesinde hayat buluyor ve dinleyiciler tarafından çok daha derinden hissediliyor” ifadelerini kullandı.

‘Fadonun Diva’sı olarak anılan Mariza, “Siz bu yirmi yıl içerisinde müzikal anlamda nasıl bir yol katettiniz? Sorusuna ise söyle cevap verdi: “Geleneksel Fado’ları bulup yorumlamaya ve üzerime düşen görevi yapmaya çalışıyorum. Yıllardır turnelerdeyim. Bu sayede birbirinden farklı kültürleri daha yakından tanıma fırsatı buldum. Müzikal olarak ise olgunlaştığımı düşünüyorum.”

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com