Ana Sayfa Kültür & Sanat 7 Haziran 2021 172 Görüntüleme

Biberon, konfeti ve dinozoru bir araya getiren çevrimiçi sergi; ‘Rahat hissediyor musun?’

British Council’ın geliştirdiği yenilikçi çevrimiçi sergi platformu ‘Duvarları Olmayan Müze’nin beşinci sergisi ‘Rahat hissediyor musun?’, kadın deneyimine ve aileye yakından bakarken kendi içimizde ya da yaşadığımız yerlerde evde hissetmenin ne anlama geldiğini irdeliyor. Türkiye’yi temsilen Rita Aktay ve Birleşik Krallık’ı temsilen Ritika Biswas’ın küratörlüğünü üstlendiği çevrimiçi sergi, exhibitions.britishcouncil.org web sitesi üzerinden herkesin erişime açık. 

 

British Council’ın ödüllü platformu ‘Duvarları Olmayan Müze’, sanatı dijital ortama taşıyarak yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen beşinci sergisi ‘Rahat hissediyor musun?’ ile sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü, Türkiye’den Rita Aktay ve Birleşik Krallık’tan Ritika Biswas’ın üstlendiği sergi,  kendi içimizde ya da yaşadığımız yerlerde evde gibi hissetmenin ne anlama geldiğini inceleyerek toplumsal cinsiyet konularına yeni bir bakış açısı sunuyor. Sergide, British Council Koleksiyonu’ndan seçilmiş eser ve sanatçılara, çağdaş uluslararası sanatçılar da eşlik ediyor. Erişilebilirliğin ön planda tutulduğu çevrimiçi platformda, 27 sanatçının video, fotoğraf, resim ve yerleştirme gibi birçok farklı türde 40 eseri bir arada sunuluyor.

 

Toplumsal cinsiyet gibi sosyal konulara yeni bir açıdan bakılıyor

British Council’ın düzenlediği yenilikçi dijital sergi, yaratıcılıklarını kullanarak toplumsal cinsiyet dahil olmak üzere çeşitli sosyal konular üzerine düşünen uluslararası sanatçıları buluşturuyor. Küratörler Rita Aktay ve Ritika Biswas, sergide kadın bedeni, aile ve gezegenimizi, bizi endişelendiren, düşündüren ve birleştiren mekanlar olarak ele alıyor. Neşe ve kederin birlikte var olabildiği bu düşsel yolculuk, kriz anları ve özenli davranışların, hayatta kalma çabası ve ait olma arayışının hem duygusal hem politik izdüşümleri arasında bir gezinti sunuyor. Özellikle küresel pandeminin kaygılarının artarak hissedildiği bu günlerde müşterekliğin, beraberce hayatta kalmanın ve insanların yanı sıra doğaya da iyi bakmanın hayallerini paylaşıyor.

 

Farklı seyir rotaları sunan yenilikçi bir deneyim

‘Duvarları Olmayan Müze’nin beşinci sergisi ‘Rahat hissediyor musun?’ ilk kez, ziyaretçiye birden fazla rota sunarak yenilikçi bir deneyim sağlıyor. Ziyaretçiler, farklı temsiliyetlerdeki emojileri seçerek hangi sanat eserlerinin onların yolculuğuna dahil olacağını seçebiliyor ve her defasında farklı bir seyir rotası belirleyebiliyor. 40 farklı eserin yer aldığı sergide, British Council Koleksiyonu’ndaki eserler ile birlikte uluslararası sanatçıların eserleri de bir arada sunuluyor. Her ziyaretçinin farklı yolculuklara çıkabileceği deneyimde, kadınlar buzullarla konuşuyor, sıradan ev eşyaları acayipleşiyor, ırksallaştırılmış bedenler suskunluklarını kırıyor ve canavarlar tanıdık yüzlere dönüşüyor… Yaşanan ve hayal edilen dünyalar arasında sonsuz geçitler açan eserler, mizah veya abartı kullanarak, müdahale ederek ya da  güzelleştirerek hem merak uyandırıyor hem de dayanışma isteğini tetikliyor.

 

Engelleri aşan bir dijital sergi

‘Rahat hissediyor musun?’, ziyaretçilerin sergiyi istedikleri hızda ve herhangi bir zaman sınırı ya da fiziksel kısıtlama olmadan gezebilmelerine olanak veriyor.  

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2 milyondan fazla erkek, 2,8 milyondan fazla kadın engelli durumunda. Dünya nüfusunun ise  yüzde 15’i engelli bireylerden oluşuyor. British Council’ın yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de internet kullanımı oranları, 16-24 yaş arasında yüzde 84, 25-34 yaş arasında ise yüzde 79; ancak engelli bireylerin yüzde 27’si henüz hiç internet kullanmamış. Sergi, eserlerin ve sanatçıların her biriyle ilgili ekran okuyucularla uyumlu olarak çalışan sesli betimleme, Türkçe ve İngilizce İşaret Dili, zıt renk ve zenginleştirilmiş metin kullanımı gibi erişimi kolaylaştıran özelliklerle desteklenen ayrıntılı yazılı ve görsel-işitsel bilgiler sunuyor. Sergiye exhibitions.britishcouncil.org adresinden tek bir tıkla ulaşmak mümkün. 

 

Katılan sanatçılar (alfabetik sırayla): Sharon Aivaliotis, Shirley Baker, Ursula Biemann, Elif Biradlı, Flo Brooks, Chila Kumani Burman, Helen Chadwick, Jayashree Chakravarty, Tacita Dean, Rohini Devasher, Suki Dhanda, Ayçesu Duran, Anna Fox, Lubaina Himid, Siobhan Hapaska, Jun Hasegawa, Sibel Horada, Shirazeh Houshiary, Delaine Le Bas, Clare Leighton, Goshka Macuga, Paula Rego, See Red Women's Workshop, Charlotte Schmitz, Eda Sütunç, Madame Yevonde, Zadie Xa.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Beyaz Haber Ajansı
Tema Tasarım | Osgaka.com